TN Wimar (Vali) 12.10.2009 a dále
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak zase něco zajímavějšího. Prohlubující se TN nad ukrajinou vytvoří silný gradient a rychlé proudění chladného vzduchu ze ZSZ udělá své...
- Tomáš Prouza
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Zatímco dnes ráno v 8:00 se teplota pohybovala kolem +9°C a nepršelo, srážkové pásmo nás zasáhlo po deváté hodině ranní. Nebylo zatím doprovázeno žádným významnějším větrem (fouká tu od západu do 3 m/s), ale déšť byl místy docela intenzivní. Od půlnoci nám napršelo již 8 mm srážek. Aktuálně v poledne poklesla teplota na +7,5°C, tlak začal mírně stoupat na 1006 hPa. Slabě prší, zataženo (St), spodní hranice oblačnosti kolem 600 m n.m.
Tady dnes od rána napršelo 9mm, teplota aktuálně 8°C, vítr zatím spíše slabší.
-
- Kontaktovat uživatele:
U nás bylo nejtepleji zhruba v 9:00, kdy se teplota vyšplhala až na téměř 11 stupňů, po té se trochu ochladilo a teď teplota kolísá kolem 10 stupňů. Většinu dne pršelo, teď už se jedná spíš o přeháňky. Ale sleduji přes webkamery počasí na horách a v nejvyšších polohách na severu ČR již sněží. Jsem zvědavý, do jakých minimálních nadmořských výšek se sních v tomhle týdnu dostane. Podle Aladina by mohlo ve středu sněžit na Moravě i v nížinách.
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
No tak se nám tu rýsuje něco zajímavýho konečně po té nudě a dvou slabejch větrnejch bouřích(začátekm září posttropická deprese Danny a pak bouře Sören), ale to ochlazení si tam teda mohlo ostat. Zimu, aj s tím vším hnusem co přináší, bych odsud hnal bejčákem zpátky na sever 

Kolín-Zálabí
Radarové oddělení ČHMÚ, Praha-Libuš
Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Amatérská meteorologická společnost o.s.
ESTOFEX - European storm forecast experiment
http://www.youtube.com/skywarncz
- Tomáš Prouza
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Pondělí 12.10.2009:
Tmin +4,6°C, Tmax +9,5°C, tlak v 15:00 1008 hPa, celkový úhrn srážek 10,5 mm. Během dne skoro zataženo až zataženo se střídavým trvalejším deštěm a přeháňkami. Vítr SZ k večeru zesilující.
Úterý 13.10.2009:
Tmin +2,3°C (zatím), aktuální teplota v 8:35 +3,6°C, tlak 1018 hPa. Vítr SZ směru dosáhl největší intenzity krátce po půlnoci, kdy v nárazech dosahoval ke 12 m/s - nyní je opět jen slabý do 4 m/s. Do 7. hodiny ranní pršelo, déšť nyní ustal - doposud spadly 4 mm srážek. Oblačnost se protrhává na skoro zataženo až oblačno - St, Ac, As. Na Jestřebích horách zatím sníh není, ale v Peci p. Sn. je bílo až úplně dole (u hřebenech Krkonoš ani nemluvě).
Tmin +4,6°C, Tmax +9,5°C, tlak v 15:00 1008 hPa, celkový úhrn srážek 10,5 mm. Během dne skoro zataženo až zataženo se střídavým trvalejším deštěm a přeháňkami. Vítr SZ k večeru zesilující.
Úterý 13.10.2009:
Tmin +2,3°C (zatím), aktuální teplota v 8:35 +3,6°C, tlak 1018 hPa. Vítr SZ směru dosáhl největší intenzity krátce po půlnoci, kdy v nárazech dosahoval ke 12 m/s - nyní je opět jen slabý do 4 m/s. Do 7. hodiny ranní pršelo, déšť nyní ustal - doposud spadly 4 mm srážek. Oblačnost se protrhává na skoro zataženo až oblačno - St, Ac, As. Na Jestřebích horách zatím sníh není, ale v Peci p. Sn. je bílo až úplně dole (u hřebenech Krkonoš ani nemluvě).
SV Morava si uzije ve stredu a ve ctvrtek. Podle modelu tu bude hodne snezit. Navetri Jeseniku a Beskyd zpusobi na Vsetinsku bohatou prvni nadilku a to mozna az 40 cm.
Amatérská meteorologická stanice Napajedlaci.cz
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
huj v neděli bylo zataženo až oblačno, místy přeháňky, večer postupně trvalejší déšť, kolem poledne a odpoledne duha. Tmax 14,3°C Tmin 8,5°C, vítr Z-Jz postupně 2-6 m/s s nárazy až 8 m/s, večer o5 zeslábl, srážky
7,8 mm, včera zataženo až oblačno, místy přeháňky, odpoledne postupně trvalejší déšť. Tmax 10,9°C Tmin 5,0°C, vítr Z-Jz postupně večer až S 1-6 m/s s nárazy až 9 m/s, srážky
4,1 mm možná + 0,5mm za ráno. Dnes prom. oblačnost a přeháňky, před 11h slabá bouřka, pak se do přeháněk přidávaly krupky, poslední přeháňka byla již čistě s krupkama, aktuálně se blíží další přeháňka, zatím jen pokapává.
Aktuálně 13:35 skoro zataženo, přeháňka s krupkami
℔
5°C ℔
S 3 m/s.

Aktuálně 13:35 skoro zataženo, přeháňka s krupkami

- Tomáš Prouza
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Je to tady, 13:39 padá u nás dole sice krupice, ale nad Jestřebími horami žene vítr jasně zřetelná oblaka čistého sněhu. Teplota +4,1°C.
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím z Kolína,
tak bouře Wimar se tu zatím moc nehlásí co do síly větru.. zato mi tu ale včil prošla krásná krupková přeháňka.
tak bouře Wimar se tu zatím moc nehlásí co do síly větru.. zato mi tu ale včil prošla krásná krupková přeháňka.

Kolín-Zálabí
- Instabiliter
Tak v Plzni dneska jedna pěkná kroupová přeháňka k poledni, teď přešla další už se sněhem a zesíleným větrem. Na zadní straně se vytvořily pěkný mammy a pod základnou výrazný srážkový pruhy sněhu, postupně přecházejícího do deště. Celkově je dneska na co koukat, jen jsem to podcenil s čepicí cestou na kolej a kšiltovka už proti takový kose neobstála. Ještě teď mě bolí palice. 

Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan 

Ahoj, u nás dnes po ránu skoro nefoukalo, teplota v 7:15 +3,1 °C. Kolem osmé hodiny opět zesílil vítr. V 11:30 teplota +5,1 a první sněhová přeháňka (padaly spíš sněhové krupky než vločky) doprovázená hodně silnými nárazy větru, teplota klesla na +4,6 °C. Po přeháňce se vždy na chvilku vyjasní a vyleze sluníčko, teplota v tu chvíli stoupá k +6 °C a pak s přeháňkou zase klesá k +5ti. Poslední přeháňka tak kolem 14 hod. a to už padaly velké mokré vločky. Na zemi se nic neudrží, ale na okraji chodníků byla po přeháňce malá bílá vrstvička. Teď ve 14:30 slabě prší. No takový zlom počasí tedy nepamatuju, minulý týden na tričko a teď kabát, šála a rukavice 

moje pokusy něco vyfotit - http://nikki24.rajce.net
-
- Kontaktovat uživatele:
Prave sa cez nas prehnala jedna mensia krupova prehanka, krupky do velkosti cca 4mm , narazovy vietor uz dnes dosiahol aj 27m/s, zatial to vyzera zaujimavo, na SV,V odo mna v dialke vidno obrovsku oblacnost (obrovska znamena viac ako 100km priemer). Teplota padla zo vcerajsich 14 stupnov na 6stupnov
Stormchasing na slovensku > Stormchasers.sk
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Nikki, já pamatuju podobnej neli ještě větší zlom před 3 roky. Na podzim 2006, to bylo koncem října Tehdy tu byly i letní teploty a zakončila to pak parádní SF se silnejma bouřkama. Tu v Kolíně to lámalo stromy a vyplavilo to parkoviště a pár sklepů. Pár dní na to napadl první sníh v SZ studeným arktickým vpádu, kde navíc dost fičelo ...brrr.Nikki píše: No takový zlom počasí tedy nepamatuju, minulý týden na tričko a teď kabát, šála a rukavice

Kolín-Zálabí
Tak to si napamatuju. Vždycky mi přišlo, že to přecházelo tak plynule a člověk se snadno aklimatizoval. Teď mi to přijde jako absolutní šokDavid Rýva píše: Nikki, já pamatuju podobnej neli ještě větší zlom před 3 roky. Na podzim 2006, to bylo koncem října Tehdy tu byly i letní teploty a zakončila to pak parádní SF se silnejma bouřkama. Tu v Kolíně to lámalo stromy a vyplavilo to parkoviště a pár sklepů. Pár dní na to napadl první sníh v SZ studeným arktickým vpádu, kde navíc dost fičelo ...brrr.

Jinak aktuálně se po krátkém vyjasnění opět blíží tmavá stěna. Na pohled je oblačnost krásná, být tak červen tak čekám bouřku.
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Jn ..Děda mráz na nás zkouší blitzkrieg a zatím se mu ta ofenziva fest daří, bohuželNikki píše: Tak to si napamatuju. Vždycky mi přišlo, že to přecházelo tak plynule a člověk se snadno aklimatizoval. Teď mi to přijde jako absolutní šok.

jj to ono bejvá často v tehle dynamickejch situacích celkem hezký. Třeba včera se to sem hnalo jako taká stěna s húlavou a pak následoval liják a celkem silnej vítr. Na S straně té lajny Cb byly pak hezký mammátky...Nikki píše: Jinak aktuálně se po krátkém vyjasnění opět blíží tmavá stěna. Na pohled je oblačnost krásná, být tak červen tak čekám bouřku.

Kolín-Zálabí
-
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim, tady se zda se, pred chvili lehce zahrmelo 
Tak 5km daleko cca, podle zvuku. Jinak tu dneska bylo par snehovych prehanek, jedna i celkem silna a doprovazena slusnym vetrem.
Edit: Momentalne prsi a snezi zaroven
Jinak vitr, tak max. okolo 10m/s, za dnesek, mozna malinko vic a vcera tak do max. 15m/s odhadem. A aktualne 3°C

Tak 5km daleko cca, podle zvuku. Jinak tu dneska bylo par snehovych prehanek, jedna i celkem silna a doprovazena slusnym vetrem.
Edit: Momentalne prsi a snezi zaroven

U nás je nádherná oblačnost dneska. Včera bylo skoro přád zataženo, dnes jak se to protrhá, tak jsou vidět cb a právě kolem poledne šla černá stěna a uplně z toho šel strach. To je to jediný co mě na tom počasí těší - že je na co koukat.David Rýva píše: jj to ono bejvá často v tehle dynamickejch situacích celkem hezký. Třeba včera se to sem hnalo jako taká stěna s húlavou a pak následoval liják a celkem silnej vítr. Na S straně té lajny Cb byly pak hezký mammátky...

Aktuálně u nás další přeháňka, tentokrát dešťová
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Jj je to možný, ono už včera sem koukal, že by se dneska něco málo bouřek mohlo objevit ale nic co by stálo za předpověď. Vesměs spíš slabý isolovaný výboje v přeháňkách a je to tak jak vidím.IMP píše:Zdravim, tady se zda se, pred chvili lehce zahrmelo![]()
Kolín-Zálabí
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo, asi tak nejak. Jinak si taky pamatuju na rok 2006 a prelom rijna a listopadu, ze se slusne ochladilo a neco malo napadlo, ale co se tyce blesku/silneho vetru, tak tady nic moc nebylo, ne-li vubec.David Rýva píše:Jj je to možný, ono už včera sem koukal, že by se dneska něco málo bouřek mohlo objevit ale nic co by stálo za předpověď. Vesměs spíš slabý isolovaný výboje v přeháňkách a je to tak jak vidím.IMP píše:Zdravim, tady se zda se, pred chvili lehce zahrmelo![]()
- David Rýva
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady fičelo hezky, hlavně v tech boužkách, a na blesky to byla na tu dobu opravdu nečekaně parádní bouřkaIMP píše:Jo, asi tak nejak. Jinak si taky pamatuju na rok 2006 a prelom rijna a listopadu, ze se slusne ochladilo a neco malo napadlo, ale co se tyce blesku/silneho vetru, tak tady nic moc nebylo, ne-li vubec.David Rýva píše:Jj je to možný, ono už včera sem koukal, že by se dneska něco málo bouřek mohlo objevit ale nic co by stálo za předpověď. Vesměs spíš slabý isolovaný výboje v přeháňkách a je to tak jak vidím.IMP píše:Zdravim, tady se zda se, pred chvili lehce zahrmelo![]()

Kolín-Zálabí
-
- Kontaktovat uživatele:
Tedka tu padaji nejaky krupky, ci co a je momentalne temer bezvetri 
Jinak nezapomenu, jak to tu ,,profouklo'' 1.3.08 v cca 9:30, od te doby, jsem se vlastne o to pocasi, zacal tak nejak trochu vic zajimat. Docela by me zajimalo, kolik to tehda mohlo v tech narazech dat. Skoda, ze jsem tehda spal a byl jsem prave timto probuzen, ale urcite to muselo jit dost pres 30m/s, soude podle skod v okoli. Ale uz jsem to tu nekdy zminoval, ne-li vickrat a mam akorat par fotek, az po tom co se to stalo, mohlo to bejt dost zajimavy video, ikdyz v ten moment, bych mozna sotva mel chut na toceni a cumnel bych s otevrenou hubou. Nekde z bezpeci sklepa, radsi
Jinak byla o tom zminka, na meteopressu/meteoblogu, jeste to tam je nekde v jejich archivu..
Edit: A zase trochu vysvitlo slunce.

Jinak nezapomenu, jak to tu ,,profouklo'' 1.3.08 v cca 9:30, od te doby, jsem se vlastne o to pocasi, zacal tak nejak trochu vic zajimat. Docela by me zajimalo, kolik to tehda mohlo v tech narazech dat. Skoda, ze jsem tehda spal a byl jsem prave timto probuzen, ale urcite to muselo jit dost pres 30m/s, soude podle skod v okoli. Ale uz jsem to tu nekdy zminoval, ne-li vickrat a mam akorat par fotek, az po tom co se to stalo, mohlo to bejt dost zajimavy video, ikdyz v ten moment, bych mozna sotva mel chut na toceni a cumnel bych s otevrenou hubou. Nekde z bezpeci sklepa, radsi

Edit: A zase trochu vysvitlo slunce.