No páni moji, tak to bol dnes deň. Všetkým vám čo máte radi búrky by sa dnes v Spišskej Novej Vsi oplatilo stráviť deň.
No tak poďme pekne poporiadku.
Prvá búrka dnešného dňa dorazila okolo 12.00 hod., kedy som už z diaľky počúval hrmenie. Pomaly sa to hrmenie približovalo a okolo 13.00 hod. sa to pekne rozbehlo. K tejto búrke si môžem pripísať prvé pozorované CG blesky tohto roka, prevažne bielej farby. Búrka bola elektricky aktívna a spustil sa z nej lejak. Búrka odišla približne o 13.45 hod.
To si však už cestu k nám pripravovalo ďalšie CB-čko, ktorých dnes bolo pomerne veľa. O 15.05 hod. sa rozbehla druhá búrka dnešného dňa. Tá bola bohatšia na elektrickú aktivitu. Búrka sa približovala od západu až severozápadu. V tejto búrke sa vyskytlo veľmi silné hromobitie, z toho 2 výboje boli mimoriadne. Prvý z nich mal odozvu pod 2 sekundy. Druhý výboj mal odozvu takpovediac okamžite. Nestihol som si uvedomiť, že sa blyslo a v momente treslo, až sa rozozvučali autoalarmy. Odhadom to mohlo byť aj pod 200 m. Táto búrka pustila hustejší lejak ako tá predošlá a pridalo sa aj krupobitie, ktoré však trvalo asi len 10 sekúnd. Krúpy mali veľkosť drobných kamienkov. Po hodine trvania sa búrka pobrala preč. Na oblohe bolo stále mnoho krásnych CB-čiek, ale pravdupovediac, to že príde ešte aj tretia búrka, tak to by som nebol povedal.
Ale stalo sa. Okolo 17.00 sa znova od západu nasúvala ďalšia čierna oblačnosť, ktorá so sebou priniesla aj zopár bleskov a hromov. Táto búrka však išla trochu iným kurzom, viac južne.
Takže dnes bol mimoriadny deň na búrky. Povedal by som, že takéto búrky sa vyskytujú v takých dňoch keď je vonku 30°C. Nuž, dnes na to stačilo len 18°C. 3 zápisy za jeden deň, to môžem čakať snáď niekedy v lete. SKYWARN musím pochváliť, odviedol dobrú robotu ako vždy.
P.S. Nie som až taký zbehlý v tejto oblasti, keďže som nováčikom, mám sa ešte čo učiť. Dúfam, že mi odpustíte pomerne laický pohľad.