Jan Drahokoupil píše:
P.S. Co máš, prosím tě, s tím foťákem?
No blbne mi tam docela dost věcí. Takový ty evidentní, s tim si tolik hlavu nelámu, to je jen otázka reklamace. Jistej sem si třeba s tim, že celkově blbne ostření. Někdy prostě projedu ostřícím prstencem celej rozsah a je to pořád rozmazaný, nebo se to zaostření třeba vůbec nemění. To platí i o auto-ostření. Občas po zapnutí foťáku prostě celou dobu jsou všechny fotky rozmazaný (většinou jak na auto-o, tak ruční). A s tim souvisí ještě třeba to, že někdy zaostřim na doraz a je tom nekonečno (čili správně), někdy je to při dorazu ale někam na 3 metry, a někdy, což je zajímavý, se to po dosažení ostrosti (nekonečno) pak zas dál rozostřuje. Tyhle věci se ale naštěstí vyskytujou jen sem-tam, ale co když zrovna bude tornádo a mně to nepůjde zaostřit?!
Co mi dost na ostření vadí - ale nevím jestli to půjde reklamovat, je to, že určitý zaostření se ruší v okamžiku, když přiblížim, vypnu a zapnu foťák, nebo možná ještě šáhnu na něco jinýho - tak vždycky musim pak znova ostřit - to je na nervy! Zajímavý je, že někdy to třeba zůstane nezměněný, jindy se to trochu pohne, někdy se to totálně rozostří. Podle mně to je znak toho, že to nepracuje správně.
Tak tohle bylo ostření.
Pak mi tam vadí, že mam asi vadnej snímač, protože mam na každý fotce na stejnym místě bílej čtvereček 2x2 pixely!
Dále: V živym náhledu se mi nezobrazuje správně tmavá fotka v případě, že používám přiblížení (dalekohled). "tmavost" fotky se neupraví o světlo "ztracené" přiblížením. To myslim že by mělo.
Za další: Přestože mám nastavenou nejlepší možnou kvalitu fotografie (ne RAW), tak se někdy objevuje jakési zjednodušení, myslim že to tomu možná říká komprimace. Na detailu fotky jsou prostě vidět takový větší čtverečky, než samotný pixely. (Někdy je to taky třeby vidět když máš slabou větvičku na pozadí bílý oblody, tak jsou kolem ní pak takový "krystalky" větších pixel.)
No a poslední věc co by stála za zmíňku je, že mi vůbec nefungujou takový ty věci jako nastavení sytosti barev a kontrastu. Respektive možná fungujou, ale když dám maximální kontrast a minimální a něco vyfotim, tak ty fotky od sebe nejdou rozeznat. Chci říct, že rozdíl min. a max. kontrastu není znatelný. Je to normální?
A ještě na závěr jedna věc. při focení na ISO 1600 a za slabšího světla (exp tak od 1 vteřiny, možná i méně) jsou na fotce výrazný vodorovný pruhy přes celý záběr. Někdy ale opravdu až směšně výrazný.! Budou se vymlouvat že to je šum, ale šum přece vypadá úplně jinak.
Nejen Honzovi děkuji za případné reakce..