Nebude to ani tak foťákem, ale mojí nešikovností. Tromby někdy trvaj třeba jen 30 vteřin a za takový situace někdy opravdu nejde víc než zmatkovat. V případě nejasné struktury mraku mají foťáky problém zaostřit a v takovém případě automaticky ostří na blízko. Když jsem si koupil novej foťák s manuálnim ostřením, myslel jsem si bláhově, že prstenec nastavim permanentně na nekonečno a kdykoliv bude tromba tak rovnou bez ostření mačkám spoušť. Jenže jsem opět dostal zavyučenou. Zaostřovací prstenec na mym novym foťáku je tzv. protáčecí, což je prý způsob jak zkombinovat manuální a automatické ostření na jednom foťáku. Nějakého dorazu na nekonečno jsem se tedy nedočkal. Respektive doraz rozeznat lze, ale musí se pokaždé nastavovat znovu a hlavně někdy je při něm nekonečno, někdy se těsně před dorazem ostrost zase začíná rapidně zhoršovat. Nevím jak je to možné že to pokaždé je jinak.Jan Drahokoupil píše: Jestli tě zlobí foťák, tak si pořiď něco lepšího. Problémy se zaostřováním mívám akorát ve svých nočních můrách, kdy se koem mě honí tornáda a mně se je nedaří vyfotit
V případě těch včerejších tromb jsem se na to neměl spoléhat a měl jsem zaostřit normálně na vzdálenej barák, zablokovat zaostření, namířit na mrak a fotit. Bylo to tak jednoduchý... no jo, chybama se člověk učí a novejma foťákama taky