Předpověď charakteru bouřek podle modelů

Nevíte, co znamená některý meteorologický pojem? Ptejte se zde.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Matěj Grék
Příspěvky: 158
Registrován: 22 bře 2009 15:58
Bydliště: Ostrava-Bělský les

David Rýva píše:Jn tak dynamika na Kyrillu nebo Emmě, to je kapitola sama o sobě, a co to dokázalo vytvořit za konvekci. Jak tu naznačil Tomáš, tak je to celkem složitá problematika s tou tvorbou, organizací a silou konvekce. Někdy i když chybí výrazná labilita tak dynamika to dokáže vynahradit, jkdyž je labilita extrémní tak zas není třeba velkého střihu větru a vznikají supercely s tornády a dalo by se uvádět hafo další podobných případů. A to je jeden z hlavních důvodů proč prostě nejde vytvořit jeden index, který by dokázal spolehlivě předpovídat pravděpodobnbost bouřek a jejich sílu ve všech ročních i denních dobách, na všech místech země.... Dnešní podmínky, alespoň z mojeho pohledu, nedávali moc naděje na něco víc než ve skutečnosti bylo. Myslím, že Majda to s tou předpovědí taky trefila velice dobře.

Přeju dobrou noc z Kolína.
Tak se zas něco přiučím, mohl by jsi mi prosím Tě vysvětlit pojem "labilita" a "dynamika" ? Instabilitu už jakžtakž určovat umím, o dynamice a labilitě však nevím nic.
Uživatelský avatar
Michal Geryk
Člen AMS
Příspěvky: 1443
Registrován: 30 kvě 2007 05:50
Bydliště: Přerov - centrum, 209 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Matěj Grék píše:...Instabilitu už jakžtakž určovat umím, o dynamice a labilitě však nevím nic.
Labilita a instabilita atmosféry je jedno a totéž, dynamika je obecně všechno, co se podílí na tvorbě, organizaci a intenzitě bouřek - mimo samotné zvrstvení atmosféry (teplota, vlhkost, tlak, vítr) je to hlavně synoptická podpora, konvergence a divergence proudění (vlhkosti), střih větru, jet-stream a pak samozřejmě další parametry jako helicita, advekce plusové vorticity atd. - je toho hodně ;-).
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.

kamera videa fotografie
Skype: geryk.michal
Odpovědět

Zpět na „Meteorologické pojmy“