pocasicko píše:Amerika píše:Nemůžu najít ten IVEJ, na jejich stránkách vidim akorát žlutou výstrahu na horko.
U nás teda dneska celej den zataženo a žádný trháky rekordů se nekonaly. Vůbec mam takovej pocit že to dneska pěkně zprasili tu předpověď.
Skutečně buďte obezřetní před rychlými soudy. Dnešní maxima na sever od Prahy (26-30). Předpověď byla pokud se nepletu 27-31 na tuto oblast. Oblačnost se také předpokládala, teď k večeru je polojasno, polojasno bylo přechodně i dopoledne. Slova jako zprasili jsou myslím zbytečná a autor se spíš ztrapnil. IVEJ najdete zde:
http://pocasi.chmi.cz/cgi-bin/zpravy_vu ... 9+ZPR%C1VY
Dobrý den,
To co mne znepokojuje, je hlavně předpovídání bouřek. Včera (22.7.) se měly vyskytovat ojedinělé bouřky, na západ od Vysočiny ale vůbec žádná nebyla. (Co se dělo na východě jste myslím také nepředpokládali.) Nyní už se nemůžu podívat jak to bylo předpovídáno regionálně, ale mám dojem že to mělo být přesně opačně.
Za uplynulé dva týdny tu byly nejméně tři situace, kdy v západní polovině ČR bylo podstatně méně bouřek než se čekalo. Případně ve východní polovině jich bylo více (na což si ale tolik nestěžuji.)
Že při postupu fronty ze západních směrů v západní části ČR oproti předpokladům nebouří a začíná až zhruba na „úrovni“ Prahy, častěji pak Vysočiny, se stává několikrát každým rokem, vzpomínám si i na případy staré skoro 10 let. Nepamatuji si snad žádný případ, kdy by tomu bylo naopak - tedy bouřky byly místo na východě ČR jen v Čechách z důvodu „opoždění“ fronty.
Zdá se mi že ČHMÚ si z toho nebere žádné ponaučení. Já bych více věnoval pozornost i rozboru předpovědí předešlých, než té samotné. Jestliže se předpověď odchyluje jedním směrem, následující předpovědi bych také stejným způsobem upravil a nedbal tolik toho, co říkají počítače.
Připadá mi, že se při předpovědích bouřek dosti opomíjí skutečnost, že na některých frontách se bouřková oblačnost začíná rozvíjet až v (pozdních) odpoledních hodinách. Dále také, že se bouřková oblačnost zpravidla nevyvíjí tam, kde se před tím delší dobu zdržovala vrstevnatá oblačnost, nebo dokonce pršelo. Alespoň v těchto případech bych byl při předpovědích silných bouřek pro západ ČR opatrný.
Pokud jde o včerejší oblačnost a teploty, shodneme se, že odchylky byly jen minimální a nestály za řeč.
Abych ale jen nekritizoval, tak s předpovědí na dnešní den (23) jsem docela spokojen. Nemohu sice nezmínit, že část západu byla opět mimo hlavní dění, ale jako celek se to myslím dnes povedlo. Při pohledu na družici 17:30 UTC, nebo radar 16:30 si nemůžu na nic stěžovat. Červená nebyla nadarmo…