V ČR asi bouřky dnes nebudou, snad jen ojedinělé na ČR/SR pohraničí, ale v Maďarsku a v JV pol. Slovenska to dnes vypadá hustě... A v dalších dnech je větší naděje na bouřku opět na ČR/SR rozhraní a Slovensko si zřejmě bude užívat. Trvalé srážky myslím nic dramatického nepřinesou.
Ptám se kolegů z pod Nízkého Jeseníku: Jak u vás fouká? Tady obstojně, ale zatím žádná katastrofa (nárazy do 15 m/s).
A ptám se odborníků na radarová měření: Teď ráno je S-SV od Olomouce vidět na radaru úzký pás zelené barvy - mohou české radary detekovat silný vítr? Díky za odpověď.
Počasí 20.5.2008
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady 10 km severně od Olomouce jsou velice silné nárazy větru, vypadá to docela zajímavě.
-
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem ráno odjížděl do práce, ještě moc nefoukalo. Ale podle stanice ve Vésce nad Dolanama se před 8 hodinou dost rozfoukalo. Nárazy až 20 m/s. Ten úzký pás se už jednou, docela nedávno, objevil. Souvisí to nějak s tím větrem, který přepadá ze svahů Nízkého jeseníku a Oderských vrchů a nejak v něm kondenzuje vlhkost či co...
-
- Kontaktovat uživatele:
Tomáš Římský : Stanice ve Vésce? Prosím, nemáš nějakej odkaz na tu stanici, já ani nevím že tam nějaká stanice je. Jinak : Posledních 15 minut jsou nárazy trochu slabší, ale né o moc. Nebo spíš nejsou ty nejsilnější nárazy už tak časté. Ještě před půl hodinou byly ty nárazy téměř nepřetržité.
-
- Kontaktovat uživatele:
Odkaz na data stanice: http://czech.wunderground.com/weatherst ... =IOLOMOUC2Jakub Vašut píše:Tomáš Římský : Stanice ve Vésce? Prosím, nemáš nějakej odkaz na tu stanici, já ani nevím že tam nějaká stanice je. Jinak : Posledních 15 minut jsou nárazy trochu slabší, ale né o moc. Nebo spíš nejsou ty nejsilnější nárazy už tak časté. Ještě před půl hodinou byly ty nárazy téměř nepřetržité.
Já nejsem doma, takže nemohu posoudit co se u nás děje, ale zatím mi manželka nevolala že by nám nějaká soušást baráku uletěla... V Olomouci je relativně klid.
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Odpověď Lukáše Rongeho: "Vzniká to tím fénem, kdy kondenzujou vodní kapičky a radar to (z důvodu nedalekých Skalek) detekuje, ač by to měl dopplerův filtr odstranit - neděje se tak, protože se ten fén trochu pohybuje."gerykm píše:...A ptám se odborníků na radarová měření: Teď ráno je S-SV od Olomouce vidět na radaru úzký pás zelené barvy - mohou české radary detekovat silný vítr? Díky za odpověď.
Odpověď Davida Rývy: "Vypadá to, že tam silně fičí a na návětrných stranách hor to rozkmitává stromy. Dopplerovský filtr radaru pak měří, že se cíl pohybuje a tak ho nesmaže jakožto pozemní odraz."
Doufám, že mě kolegové neukamenují, když jsem odcitoval jejich odpovědi...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
uharn zrazok unas je zatial za 24 hod 35,5mm
a stale este prsi
a stale este prsi
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
no já si furt řikal co to je, někdy to má ale odstíny do žluta popř. až oranžovégerykm píše:Odpověď Lukáše Rongeho: "Vzniká to tím fénem, kdy kondenzujou vodní kapičky a radar to (z důvodu nedalekých Skalek) detekuje, ač by to měl dopplerův filtr odstranit - neděje se tak, protože se ten fén trochu pohybuje."gerykm píše:...A ptám se odborníků na radarová měření: Teď ráno je S-SV od Olomouce vidět na radaru úzký pás zelené barvy - mohou české radary detekovat silný vítr? Díky za odpověď.
Odpověď Davida Rývy: "Vypadá to, že tam silně fičí a na návětrných stranách hor to rozkmitává stromy. Dopplerovský filtr radaru pak měří, že se cíl pohybuje a tak ho nesmaže jakožto pozemní odraz."
Doufám, že mě kolegové neukamenují, když jsem odcitoval jejich odpovědi...