V dnešní době je to poměrně běžná věc, každý se k tomu staví jinak... V případě lovu bouří bych to já osobně držel na uzdě, protože myslím že účelem je zdokumentovat skutečnost a né mít hezkou fotku za každou cenu.
Děkuju NIE to tajomstvo Takle to opravdu leze z fotoaparátu. Snad to není takový zázrak - prostě jen na ty mraky hezky svítilo sluníčko. Foťák jen dobře zvládnul situaci - někdy to umí.karas píše:Pááááni! Nádherné fotografie! Gratulujem k pekným úlovkom!Amerika píše:O tomhle dni připravujeme článek. Zatím posílám svoje fotky.
http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Bourky_17.7.09/#album
Ak to nie je tajomstvo, prezradíš či upravuješ fotografie nejakým softom? Alebo to takto hotové vyleze z fotoaparátu?
Trochu odbočim...
Programy na úpravu fotek nepoužívám, ani zatím nehodlám. Ale je to jenom moje rozhodnutí. Mým cílem je fotit dokumentační fotografie - tedy takové, jak to ve skutečnosti bylo. Nemám nic proti úpravě fotografií, ale má to jedno velký úskalí. S dnešní technikou se dá na počítači z každýho humusu udělat supr fotka, což je skvělé, ale i velmi zrádné.
Budeš třeba fotit obyčejný západy slunce a na PC z toho uděláš supro fotky. Pak jednou vyfotíš nejlepší západ slunce cos viděl třeba za 10 - 20 let. A co budeš dělat s touhle fotkou...
Upravit to dál už nepude, protože taková fotka by byla naprosto nereálná. (Říkám tomu "radioaktivní fotka") A když to necháš bez úpravy, tak to bude jen jedna z těch stovek fotek cos dělal doteďka.
Jinak každej běžnej program (Picasa, Photoshop...) ti udělá "pěkný" fotky. Já s tim taky rád blbnu, ale nikde bych to neukazoval.
Když by ti šlo třeba jenom o to, aby byly fotky lepší a zároveˇto byla nějaká rozumná úprava v rámci mezí, tak bych se držel "pravidla jedné třetiny". To znamená, že přidávej hodnoty (kontrast, sytost barev...) tak dlouho, dokud nebude "okatý", že už je to upravovaný. A pak to vrať zpátky na 1/3 této hodnoty. Nemělo by to bejt poznat.
Já se vlastně taky dopouštim takovýho trochu přehánění situace, protože používám polarizák, kterej někdy přehání až moc. Většinou je to ale jenom jako kompenzace toho, co zase zanikne vlivem nedokonalosti snímače. Ten v těhle fotkách ale vůbec nemá vliv, pomáhá to spíš jen na modrou oblohu a mam dojem že jsem ho zrovna tady ani neměl.
Některé úpravy se mi ale líbí, například někdo tady ukazoval inverzní barvy, nebo ČB. To je samozřejmě zas úplně něco jinýho.