Bouřky 8.6.2011

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2011.
Uživatelský avatar
PrantlD
Příspěvky: 80
Registrován: 22 srp 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:

Blesková aktivita byla na bouřkách poměrně slabá. Docela hezký shelf cloud byl koukám na jižní Moravě. V Pardubickém kraji se vyskytla i malá tromba: http://www.tornada.cz/tornada-v-cr/bily-kamen-8.6.2011/
IMP
Příspěvky: 180
Registrován: 26 kvě 2009 17:01
Bydliště: Liberec Horní Hanychov cca 450-460 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

2Yves: Tak pekny jsi to tam mel ;)
Tady teda aspon solidne zaprselo, nejakych 18mm za odpoledne/vecer/noc. A prijemne se ochladilo na 17°C z 25 co bylo odpoledne.
Jinak par blesku taky bylo, ale proste vysravka, no. A navic zakryto ,,balastem'' takze zadna struktura, nic.
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Můj včerejší den bych asi pracovně nazvala jako stormchaserova noční můra :lol:
Sice jsem původně nic neočekávala, ale po vydání předpovědi Estofexu i Skywarnu se přeci jen zažehl malý plamínek naděje, který postupně se sledováním dění na radaru opět vyhasínal. A když už vypadalo, že uhasne úplně, všimli jsme si s Honzou a Tomášem Novotným na radaru poměrně zajímavé věci. Přestože všechno směřovalo zhruba od JJZ k SSV, tak se za Slaným utvořili buňky, které jako kdyby začaly postupovat opačným směrem. Rozhodla jsem se dění omrknout v terénu a v domění, že skončím jen kousek za barákem jsem vyletěla ven poměrně "na lehko", bez stativu. Protože jsem ale pořád neměla dobrý výhled, usedla jsem tedy do tramvaje a nakonec skončila až v Šárce, kde jsem pozorovala na severu poměrně zajímavé Cb. Usoudila jsem, že vyrazit bez stativu byla chyba a nasedla jsem opět na tramvaj zpět, přičemž jsem východně pozorovala velmi sníženou základnu a ještě cosi, což byl pravděpodobně nakonec asi nějaký pannus, ale bohužel jsem měla velmi špatný výhled.
Sotva jsem dorazila domů, všimla jsem si, že na Prahu se skutečně cosi žene a už je to téměř za humny, přesto jsem popadla stativ a opět tentokrát na bus a směr OC Šestka (která se vlastně nachází za Šárkou). Už skoro za tmy jsem upalovala na pozorovací místo a přitom sledovala na obzoru další velmi sníženou černou základnu ze které najednou vyšvihl pořádný CG+ a vzápětí následovala slušná řacha až jsem nadskočila. Proběhla jsem obchodním centrem a poté, co jsem se ocitla na střeše, mě tam přivítal už jen pořádný slejvák bez bleskové aktivity. Dalších pár záblesků v dešti jsem zaznamenala až po cestě zpět.
Nutno dodat, že obloha byla včera na pohled velmi zajímavá, byť poměrně chaotická (stejně tak jako jsem byla chaotická i já :lol: ). I tady jsem viděla poměrně dost útvarů připomínajících wallcloud, což mě přivedlo k úvahám, že ne každá snížená základna bude wc, protože to by asi včera musela v Čechách nastat hotová epidemie :lol:

jen pro ukázku http://ditaf.rajce.idnes.cz/bourka_8.6.2011_-_upraveno

Edit : později jsem se na IRC dozvěděla, že to byl tentýž CG blesk, který uděřil asi 20m od baráku ve kterém bydlí kolega Ondris (tj, zhruba do 1 km od OC Šestka)
Štěpán Krejsek
Příspěvky: 839
Registrován: 11 črc 2008 13:19
Bydliště: Brno - Žabovřesky

igisek píše:
Štěpán Krejsek píše:Tak právě prochází třetí bouřka. Před chvílí úder nádherného CG - pod 300 m s luxusním hromem, 3 x zablikal. Potom ještě jeden CG a jeden CC. Jinak na přicházející oblačnosti opět něco na styl shelf cloudu, rychle narůstající nízce položený oblak asi na čele outflow.
Od jihu pak přirostla ta 3. bouřka. Za dnešek absolutní spokojenost.
21:23 Bouřka pomalu odchází, ozývá se občasné hřmění.
Ten nádhernej blesk jsem viděl -a byly to v rozmezí 3s asi 3 nádherné CG blesky do jedné z budov v Medlánkách(jestli ten teda myslíš).Blesky byly krásně větvené všechny 3,rána potom byla jako z děla(vždyť to taky udržilo 200m ode mě).Další blesky už pak nic moc,ale ty 3 v rozmezí 3s byla opravdu nádhera,kterou jsem za život takhle ještě nikdy neviděl :clap: :clap:
I liják byl ale slušnej a krásně vyčistil už zase dusnící vzduch.
Tohle bylo 300 m ode mě, do prostoru severního svahu Kraví hory. Směr Medlánky jsem se nedíval, takže ani nic neviděl. Ale každopádně gratuluji.
Škoda že nejsou fotky, než jsem nastavil dostatešně dlouhou expozici, tak bylo po všem. Ale pro příště vím jak na to.
Tkachyk Bohdan
Příspěvky: 16
Registrován: 20 čer 2007 17:14
Bydliště: Prostejov
Kontaktovat uživatele:

Zdravim vsechny tohoto dne v prostejove nic zvlastniho nedelo jen vzdy jizne nebo zapadne obcas severne od prostejova prosla nejaka bourka ne moc silna. ale hezky bylo ze vecer nejak kolem 19:00 plus minus 15 minut nad Prostejovem zacali tvorit oblaka mamma. jelikoz jsem po ruce nemel fotak skusil jsem vyfotit telefonem a vzniklo toto.

http://imageshack.us/f/18/dsc00088cvx.jpg/
Uživatelský avatar
Prdek
Příspěvky: 138
Registrován: 10 čer 2009 19:55
Bydliště: Litomyšl - 360 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

K sitiuaci tohoto dne uz bylo a jeste asi bude napsano dost, takze nema smysl abych se tu o tom rozepisoval...
Ja jsem si nakonec po delsi vahani vybral jako pozorovaci misto, me oblibene stanoviste u Luze, ktere lezelo v idelani pozici mezi komplexem bourek postupujicim z JV a JZ. Po prijezdu a rozbaleni veci nezbylo nes cekat na prichod bourek, coz se nakonec ukazalo jako velmi dlouhe cekani, protoze system postupval velice pomalu.

Nicmene v 16:45 jsem se preci jen dockal. Silnejsi jadra se tvorila vice na JZ, blize Pardubicim a na jejich cele jsem take nafotil slaby shelf cloud, spolu se vyraznym srazkovym polem. Pozdeji jsem se dozvedel, ze z tohoto jadra byly u Pardubic zaznamenany kroupy s prumreme az 2cm. Elektricka aktivita byla zalostna, takze za cele odpoledne jsem videl jen dva CG blesky. Po prechodu cela bourek byla k videni pomerne pekna whales mouth a to bylo bohuzel vsechno.

Litomysli se bourky opet obloukem vyhnuly, takze doma opet spadlo jenom par kapek. :? V 7 hodin jsem se vydla jeste na jeden kratsi vyjezd k Policce, kde jsem nafotil dynamickou podvecerni oblacnost, kde na jedne fotce jsou videt Cu con, Cb, As undulatus, Ac castelanus plus nejake ty lesokumuly.

Po zpetnem vyhodnoceni musim konstatovat, ze tento den nakonec byl zklamanim...snad to priste bude lepsi.
Par fotek je zde: https://picasaweb.google.com/z.Litomysl ... urky962011#
Tkachyk Bohdan
Příspěvky: 16
Registrován: 20 čer 2007 17:14
Bydliště: Prostejov
Kontaktovat uživatele:

opozdene davam aj sem fotky pouze mamma

http://tkachyk.rajce.idnes.cz/8.6_mamma ... ostejovem/
carlooser
Příspěvky: 5
Registrován: 24 črc 2010 12:29

Ahoj,

se zpožděním, posílám 2 fotky přicházející bouřky. Foceno v Brno - Bystrc - 8.6. Nakonec z toho byl jen jarní deštík, nicméně vypadalo to impozatně :ugeek: Však posuďte sami :)

http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 3920_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 2540_n.jpg
Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 1448
Registrován: 23 led 2008 09:50
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Huj, ve středu bylo polojasno až skoro zataženo, po 13h v okolí přeháňky, nakonec i bouřka, další srážky večer a o5 se vytvořila slabší bouřka s několika údery, pak již beze srážek. Tmax 27,6°C Tmin 14,9°C, vítr Jv-V, postupně Jz 1-6 m/s s nárazy až 8 m/s, srážky Obrázek 1,1 mm.
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2011“