Podivín, okr. Břeclav
Ráno kolem 10 h přišla slabší bouřka s necelými 2 mm. Večer pak se od Rakouska přiblížil MCS s něhož nás zasáhla asi 3 jádra. Blesková aktivita vysoká a jelikož se to odehrávalo kolem 22 h tak i dost efektní (nejbližší blesk cca 200-300 m), intenzita místy 1 blesk/s. Srážky spíše slabší, z posledního jádra i s kroupami ale šlo jen o jednotlivé kroupy (či krupky) v dešti. Nicméně do střech a tvrdých ploch to bouchalo pěkně. Napršelo 13,6 mm (za celý den). Mám asi pár pěkných blesků na kameře ale zpracuju to až po víkendu.
Bouřky 14.7.2011
-
- Kontaktovat uživatele:
Včera nás přešly cca 3 bouřky dvě podle odhadu na detektoru blesků(byl jsem v práci) a 1 večerní kterou jsem sledoval. Srážky v bouřkovém dni slušné necelých 19mm. Hlavně večerní bouřka byla velice pěkná na pozorování spousta Cg blesků. Dlouho se držela hlavně jižně Pavlovské vrchy pak taky východně a západně. Nad námi dlouho nic byli jsme v sevření až k půlnoci bouřka na stanici a z ní i srážky.Přikládám jednu fotografii ač byly blesky velice fotogenické kvalita u mě nic moc nemám na to techniku.
- Prdek
- Kontaktovat uživatele:
Tak nakonec jsem tento den preci jen absolvoval jeden kratky vyjezd, i kdyz jsem to uz vubec necekal.
Vecer kolem 21:45 jsem se rozhodl, ze podniknu vyjezd mezi Svitavy a Moravskou Trebovou, kam prave postupovaly pomerne elektricky aktivni bourky od jihu. S minulymi dny se to sice nedalo srovnatvat, ale nakonec to byla pekna vecerni blyskavice...
Fotky jako vzdy najdete zde: https://picasaweb.google.com/z.Litomysl ... rky1472011#
Vecer kolem 21:45 jsem se rozhodl, ze podniknu vyjezd mezi Svitavy a Moravskou Trebovou, kam prave postupovaly pomerne elektricky aktivni bourky od jihu. S minulymi dny se to sice nedalo srovnatvat, ale nakonec to byla pekna vecerni blyskavice...
Fotky jako vzdy najdete zde: https://picasaweb.google.com/z.Litomysl ... rky1472011#
-
Za okap jsem vděčný, přesahuje cca o 50 cm a umožńuje mi fotit za slabého až středně silného deště aniž by mi pršelo do objektivu.Amerika píše:Nádhera!Štěpán Krejsek píše:nakonec se povedla jedna fotka CG
Akorát škoda tý housenky na objektivu a toho okapu.
Každopádně tomuhle říkám vyfocený CGčko!
Dal jsem tam 180 s expozici, clona 8 a ISO 64. Bližší cca 300 m daleko, druhý cca 500 m, potom jsem raději zakryl objektiv aby mi při posledních cca 60 s expozice nezhatil komozici nějaký jiný blesk. Clona taky vyšla, CCčka v mracích sice výrazně ztlumila (ostatní fotky díky tomu nepoužitelné), ale na tohle byla akorát. Byl to jeden ze 3 takhle blízkých blesků, takže jsem rád, že jsem chytil aspoň jeden. Jinak ty dva hlavní blesky následovaly těsně po sobě (cca do 1 s) a ten slabý napravo několik sekund po nich, objektiv jsem zakryl až po tom. Mít lightning trigger, tak se mi tohle nikdy nepovede.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tady u Olomouce co večer jelo jako na běžícím páse, ale pokaždé když se to mělo přiblížit, tak projevy slábly. Chvíli jsem fotil venku za obcí a jak to začalo být blízko, jel jsem domů fotit z terasy nebo z okna. Pár fotek je zde: http://dracon.rajce.idnes.cz/Bourky_15.7.2011 ale moc se nepovedly, tak snad příště.
V priebehu popoludnia a večera prešli cez nás dve slabšie búrky, jedna okolo 16:30 a druhá po 20:00. V oboch boli hlavne CC blesky, pri tej večernej boli od nich veľmi výrazné záblesky (na to, že bolo tesne po západe Slnka), hoci väčšina z nich bola už za kopcom, vo vzdialenosti min. 5 km od môjho stanovišťa.
V noci nás hlavné búrkové pásmo obišlo cez Moravu, tu bola iba slabšia búrka tesne pred polnocou. Predchádzala jej blýskavica už od 22:30.
Zrážok bolo málo: spolu 3 mm.
V noci nás hlavné búrkové pásmo obišlo cez Moravu, tu bola iba slabšia búrka tesne pred polnocou. Predchádzala jej blýskavica už od 22:30.
Zrážok bolo málo: spolu 3 mm.
Zdravím z blízkosti trojmedzia Slovenska, ČR a Poľska (a dosť často aj z Ostravy )
- dobrmanek
Tento den se určitě zapíše mezi nejzajimavější bouřkové dny roku. Ani ne proto, že by ty bouřky byly krásné, ale především jejich počtem a množstvím velmi blízkých úderů. Nad nebo kousek od Větřkovic přešlo přes 10 bouřek. Na fotografování toho ovšem moc nebylo, vyjma dopoledne a večera. Blízkých úderů bylo opravdu dost, možná okolo 15 do 1 km a z těch 15 několik extra, kdy hrom šel zároveň s bleskem. Večer přešla velmi zajimavá bouřka při západu slunce, takže byla i dobře nasvícená. Byl to nádherný pohled. Jsem se za ni vydal a místo toho jsem málem zapadl. V noci už to byla bída. Bouřky prostě ne a ne dojít blíž a když už konečně došly, tak jsem neměl nervy na focení.
fotogalerie
fotogalerie
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
Málokdy je situace taková, že od rána do noci přechází jedna bouřka za druhou, pokud dobře počítám, jenom těch samostatných nás přecházelo 8, některé z toho samozřejmě vícejádrové, další 2 potom vzdálené.
Celkový úhrn srážek od 4h SELČ 14.7. do 4 SELČ 15.7.- 21,5mm.
http://mfuhrer.rajce.idnes.cz/20110714_ ... umperskem/
Celkový úhrn srážek od 4h SELČ 14.7. do 4 SELČ 15.7.- 21,5mm.
http://mfuhrer.rajce.idnes.cz/20110714_ ... umperskem/