Bouřky 16.6.2012

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2012.
Uživatelský avatar
Darebák
Příspěvky: 11
Registrován: 17 dub 2012 19:24
Bydliště: Pihel

Posílám fota bouře, která byla focena 16.6.2012 v 18:26. Šla ze směru Krušné hory. Foceno bylo směr česká Kamenice. Minula nás okrajově jen s náhlým silným asi 2 minutovým větrem. Viditelně rotovala. Zážitek na celý život :-) http://darebak1.rajce.idnes.cz/16.6.2012/
Uživatelský avatar
Sheik
Příspěvky: 57
Registrován: 13 kvě 2012 11:09
Bydliště: Kladno

Přidám několik málo fotek bouře nad Německem.
Pokud by popisky nebyly přesné, mějte prosím porozumění, teprve se do všeho dostávám. Díky

kovadlina Cb kousek od Trojmezí CZ-DE-PL někdy mezi 17:30 a 18:00
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__01.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__02.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__03.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__04.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__05.jpg

po té, co jsem se vynadíval tímto směrem, na radaru mě zaujala bouřková aktivita v okolí Karlových Varů, v dálce bylo možné zahlédnou kovadlinu, která se rychle blížila. Nicméně během chvilky bouřka zanikla a kovadlina pokračovala dále. Nakonec z toho byl zajímavý západ slunce. Již při zapadání však bylo možné nad horizontem pozorovat další Cb. Ve večerních hodinách pak zesílila blesková aktivita na německé straně hranic, kterou jsem se pokusil víceméně neúspěšně zdokumetovat. Nicméně podívaná to byla nádherná!

kovadlina (asi Orphan anvil)
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__01.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 02-HDR.jpg

formující se kovadlina někde daleko nad Polskem
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__01.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__02.jpg

západ Slunce (rozpadající se kovadlina, na horizontu viditelný Cb)
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__01.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__02.jpg

blesková show (horší kvalita) - jak zde zmínil uživatel "Amerika" nad bouřkou viditelné světllé NLC
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__01.jpg
http://sheik.rajce.idnes.cz/bourky_2012 ... 16__02.jpg
kdo by nevěděl, co je to NLC, tak
http://ukazy.astro.cz/nlc.php
Uživatelský avatar
LuccaS27
Příspěvky: 16
Registrován: 15 dub 2012 13:51
Bydliště: Jablonec nad Nisou, Česká Republika and Oklahoma City, Oklahoma, United States

Zdravím,
večer se přes sever přehnala poměrně mohutná bouře. Podle vizuálu a radaru jasná supercela.

Byl jsem v tu dobu v Liberci a příchod sem pozoroval z velkým nadšením, šlo to přímo na nás. Při příchodu monstrózního shelf cloudu začalo být nesnesitelné dusno. Takové to ticho před bouří a poměrně silně se začalo blýskat, přechod provázel silný liják a kroupy. Krupobití celkem slušné, zasypalo to ulice až 23 mm velkými ledovými koulemi. Ten kdo měl auto venku asi nějakej ten ďůlek našel... Na radaru byla vidět její pravotočivost a i s vizuálním pozorováním bylo patrné, že se jedná o supercelu. Přecho bouře trval asi 20 minut. Kdo stál přímo před ní při přechodu shelf cloudu, mohl pozorovat úžasné "kupění mračen" a wall cloud.
PC Sony VAIO SE1E1E/S, Apple iPad Wi-fi MD328HC/A, Meteorologická stanice WS2350, Davis Vantage Pro 2 SW a HW, Garmin GPSMap 62S PRO, Anemometr AN 954 a Dataloger WS 981, Digitální bezdrátový srážkoměr Conrad, Lightning detector SW/1000 US, Nikon D5100
Uživatelský avatar
Pradimik
Příspěvky: 5
Registrován: 27 čer 2011 08:12
Bydliště: Rumburk

Tento den si budu pamatovat dlouho. Nestává se tak často, aby do našich severních končin umístil Estofex stupeň číslo dvě. Jelikož jsem ten den nesledoval předpovědi, překvapilo mně kolem třetí odpoledne náhlé šero. Pohled z okna mi vyrazil dech. Přes celé nebe byl natežený vrchol kovadliny. Okamžitě jsem zapnul počítač a jal se studovat předpovědi. Už letmí pohled na satelitní data mi dal najevo, že se schyluje k něčemu velkému. Přibližující se fronta ze severu roztáčela bouři, která se k nám rychle blížila od jihozápadu a nabírala na síle. Situace na nebi se měnila každým okamžikem. Tolik turbulence najednou se jen tak nevidí. Za půl hodiny se zatáhla celá obloha a bouře se začala jevit jako typická supercela. Celé nebe se otáčelo jako na kolotoči. teplota náhle klesla z 25°C na 18°C a začal foukat poměrně silný vítr. To už ale nebe nabralo na dramatičnosti ještě víc a dynamika se zdála být až neuvěřitelná. V tu chvíly jsem velmi hořce zalitoval, že nemám kameru. Pohled na jihotápad dalekohledem odhalil velmi dobře patrý wallcloud a při delším pohledu byla velmi patrná silná rotace a silný konvektivní proud. Inflow byl patrný na první pohled. Nepřestalo mně překvapovat, jak rychle se to všechno odehárává. Za 20 minut se wallcloud přiblížil a za ním byla doslova stěna vody. Blesková aktivita nebyla tak výrazná, ale pohled do Polska dával tušil, že rozloha této bouře je poněkud větší, než jsem si původně myslel. O tom, že nás zasáhne supercela už nemohl být pochyb. Začínal jsem mít podezření na HP supercelu, vzhledem k velmi silným srážkám, které se k nám blížily až neuvěřitelnou rychlostí. První kapky vystřídal mírný deštík, pak déšť, pak liják a pak průtrž mračen. Déšť nepřestával zesilovat a první CC blesky prořízly oblohu. Déšť se na cca. 5 minut proměnil v krupobití. Průměr krup nepřesahoval 1 cm. Přesto ale intenzita z jakou supercela chrlila další a další vodu byla až neuvěřitelná. Střed SC nás minul o nějaké 4 km, přesto ale byla patrná typická struktura SC a pravotočivá rotace byla už patrná při pohledu do všech stran. Nejednou ale jako když utne. Déšť přestal a za 1 munutu bylo slunečno. Pohled na sever vykreslil nádhernou celou duhu. Když odešel všechen nízký bordel z oblohy, odkryl se impozantní výhled na CB, který při delším pohledu evidentně rotoval. Bouře se rychle vzdalovala směrem do Polska. Teplota náhle vyskočila na 22°C. Takovou podívanou jsem už dlouho nezažil.

http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 2252_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 7677_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 7677_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 5417_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 0155_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 7771_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 7977_o.jpg
http://praqdimik.rajce.idnes.cz/Bourka_ ... 9651_o.jpg
LenkaB
Příspěvky: 55
Registrován: 04 srp 2009 11:36
Bydliště: Nové Město nad Metují ( okres Náchod) 310 m n m

Malý fotbalisté měli velkou kliku. http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/fotbali ... blesk.html
Uživatelský avatar
schneefall
Příspěvky: 2
Registrován: 27 dub 2010 21:14
Bydliště: Střelná u Teplic 400 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Paradimik

Tak to je neuvěřitelné :lol: Poslední fotka je focená v Krásné Lípě 400 m od mojí chalupy :D Mám tam meteostanici.Jen dodám, že tam z bouřek napadlo 15 mm srážek.
Zdravím z Podkrušnohoří.
Uživatelský avatar
Pradimik
Příspěvky: 5
Registrován: 27 čer 2011 08:12
Bydliště: Rumburk

To je celkem možné.....děkuji mému kolegovy Martinu Mráčkovy za laskavé poskytnutí fotek.
IMP
Příspěvky: 180
Registrován: 26 kvě 2009 17:01
Bydliště: Liberec Horní Hanychov cca 450-460 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem se vratil z Jizerky kde jsem byl od soboty a celkem jsem byl spokojen s touto bourkou, ktera mohla byt udajne i supercela! Co se tyce prubehu, tak nejdriv bylo slyset vzdalene hrmeni a postupne se zatahovalo a po asi 15-20min. prisel solidni vitr tak kolem 15m/s a stredne silny az silny dest a po chvilce se jeste pridali kroupy o prumeru cca 1-1.5cm a hlavne v solidnim mnozstvi ;) Jinak ale blesky byli nejak schovany v mracich, nebot nebylo temer nic slyset, krom toho predchoziho se bliziciho hrmeni a na pozorovani to taky nebylo idealni misto, ale i tak to bylo zajimave, hlavne co se tyce krup.
Casem sem hodim nejaky fotky, videa akorat jsem mel sebou jen goprohd2 kamerku, ale taky nefoti spatne a videa jsou z ni pekny. Asi nejhezci chvile, prisla asi 1 hod. po prechodu, kdy se na obloze objevil hezky nasviceny cb od zapadajiciho slunce.
btw: Jinak tento radarovy snimek, co tu daval JURAJk6, tak ten stred te udajne sc, byl +- nade mnou ;)
download/file.php?id=845&mode=view
Tady teda ty fotky:
http://www.rajce.net/a6608380
Naposledy upravil(a) IMP dne 18 čer 2012 20:06, celkem upraveno 1 x.
Tomáš.Malek
Příspěvky: 89
Registrován: 23 bře 2009 23:26
Bydliště: Praha - Vinohrady

Sobotní bouře překvapila. Přes den ukrutné vedro až 29°C! odpoledne se do uplně čistý oblohy začala nasunovat obrovská polokruhovitá kovadlina. Učenicový kruhový oblak Cum. calvus jehož pruměr byl desítky kilometrů.
Kovadlina zatáhla postupně většinu oblohy a na západě od Lužických hor přicházela velmi dramatická oblačnost. Bylo slyšet nepřetržité hřmění. Vysoká blesková aktivita a v dálce srážková stěna. oblaky měly nádech aždo borůvkova.
Nakonec bouře procházela severně přes nás jen jižním okrajem. Ohromující struktura a mocnost oblaku, turbulentní základna a značná pravotočivá rotace. Déšt přišel až na konci v podobě ledových těžkých kapek. ke konci bouřky od západu prostvítalo slunce a bylo možno pozorovat déšt stříbrných tekutých lan. ;) srážky byly ale malé a jádro nás obešlo severně. Výboje hlavně CC a za celou dobu nic dramatického. všechno jsem ze spoda krásně fotil. jedna z mála supercel co jsem zatím viděl a jedna z nejlépe vyvinutých bouří. :clap:
http://willy-wonka.rajce.idnes.cz/bourk ... cervna.jpg
Uživatelský avatar
Radek Šíma
Příspěvky: 83
Registrován: 06 kvě 2012 18:39
Bydliště: Doksy, okr. Kladno

Amerika píše:Zdravím, zatím jen ve stručnosti...

Dneska jsem pořídil jeden ze svých doposud nejlepších bouřkových úlovků!
Celý den stál za to a večer tomu nasadil korunu. Za více jak hodinu souvislého fotografování nočních vzdálených bouřek jsem pořídil pěknou sérii snímků, který se (u nás) daří tak nanejvýš jednou za rok. Krom samotné čáry kovadlin s vnitřními blesky mně zaujal zajímavý, jakoby irizující pileus nad kovadlinou, který se udržoval asi půl hodiny a jakoby svítil :?
Ta fotka je luxusní. Hodinu jsem stál na kopci s otevřenou hubou, a téměř mi bylo líto lidí, co v hospodách pode mnou chlastali u fotbalu 8-)

Díky za odkaz na vysvětlení, co to je VIL... :)
"Zhrzenej rosničkář...."
Uživatelský avatar
Instabiliter
Příspěvky: 386
Registrován: 04 srp 2008 09:38
Bydliště: Toužim (Karlovarský kraj) / Plzeň Skvrňany

Takže nakonec ještě večer byla pozorovatelná slušná blýskavice z Krušných hor, svítící oblaka jsem neviděl, byl jsem k cébákům příliš blízko. Blesková aktivita byla opravdu slušná, v nejvyšší aktivitě tak blesk do 2 sekund, většinou se ale jednalo o slabé IC blesky, "cégéček" bylo spíše poskrovnu a byly schované uvnitř mraku, ale v případě, že šlo o CG+, dokázaly oblak parádně rozsvítit :D
Takže celkové zhrnutí z toho dne ve fotkách a videích:
https://plus.google.com/photos/11493335 ... 2894186129
poslední fotka je HDR, nebo spíše pokus o HDR :D
http://www.youtube.com/watch?v=j9RJob2P ... ature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=2nuyPhz2 ... ature=plcp
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan :-)
IMP
Příspěvky: 180
Registrován: 26 kvě 2009 17:01
Bydliště: Liberec Horní Hanychov cca 450-460 m.n.m
Kontaktovat uživatele:

Tady jeste video s krupobitim...
http://www.youtube.com/watch?v=ox2tJ8KTC6I
Uživatelský avatar
storm_ice
Příspěvky: 1448
Registrován: 23 led 2008 09:50
Bydliště: Teplice-Trnovany 227 m n.m.
Kontaktovat uživatele:

Hoj, v sobotu bylo zpočátku skoro jasno, odpoledne nárůst kupovité oblačnosti, později bouřky na severní straně KH. V 17h postupovala vznikající SC severně od nás a krom několika viditelných CG blesků a hřmění, se u nás projevila húlava s nástupem cca v 17:15 a nárazy přes 15 m/s (změřené stanicí pouze 14 m/s), zpočátku ze Z-ZSz, ale s postupem bouřky se stáčel na S až SSv. Další bouřka postupovala o5 přes německou stranu KH kolem 18h, pak se již vyjasnilo na polojasno, rychle se ale nasouvala kovadlina "podjíždějící" bouřky, která se rozpadala a její zbytky skončily někde na Litoměřicku. Pak se krom fotbalu nic zajímavého nedělo, až teprve před 23h byla na Z-SZ patrná blýskavice z přibližujících se bouřek. Samotná bouřka se rozdělila na severní část postupující přes KH a jižní, která šla jižně od Teplic, bleskově skonala a k nám dorazila někdy kolem 23:30, doprovázel jí tak pouze silnější Z-Sz vítr a slabý déšť. Další pás bouřek přešel krátce po půlnoci, o5 zesílil Jz-ZSz vítr a přidal se mírný, postupně silný déšť, který ovšem trval tak 5 min a pak srážky ustaly. Blesková aktivita střední s několika blesky za minutu CG i CC, četnější byly zejména v KH. Pak se oblačnost protrhala a ještě před 2h se vytvořil pár přeháněk postupující dál k VJV, ze kterého ale u nás spadlo pouze pár kapek. Padl letošní druhý tropický den s Tmax 31,3°C Tmin 12,9°C, přízemní min 8,4°C a krom bouřek převládal vítr V-VJv do 4 m/s, srážky jen Obrázek 2,1 mm.
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Den začal zajímavě už ráno, kdy se objevil několikrát Ac Castellanus. Pak v odpoledních hodinách začala narůstat významná kupovitá oblačnost na severu, ale už ji zakrývaly jiné nehodnotné kumuly. Nakonec se vytvořila obrovská kovadlina (někde v severním pohraničí jedné z těch silných bouřek).
V pozdních odpoledních hodinách pak jedna kovadlina dorazila i nad nás, ale bouřka se později rozpadla. Další bouřka začala prudce bujet na SV hodně v dálce. Večer pak vyrostlo několik velkých kup i na východě, ale šlo spíš jen o přeháňky.
Při západu slunce se objevila na západním horizontu silná, na návětrné straně podvinutá kovadlina. Doposud vše tak nějak z fotogenického hlediska žádný zázrak, ale šlo to.

Hlavní dění začlo po západu slunce. Celý západní obzor lemovaly četné kovadliny, nové pak přirůstaly v popředí. Důležitým zlomem pak bylo, když zmizel překážející stratokumulus a když začaly v mracích být patrné záblesky. V mym foťáku se tak začaly konečně chytat skutečný výsledky. Pořád přirůstaly nové a bližší kovadliny, četnost záblesků v celé čáře kovadlin bez problémů dlouhodobě dosahovala 2 až 3 blesky za sekundu. Ze začátku jsem fotil na kratší expozice, takže jsou v kovadlinách vidět jednotlivé vnitřní blesky, pak jsem to dával na delší dobu, takže spíš vyniká celá nasvícená bouřka - trošku to ale muselo máznout. Občas jsou vidět i piley, včetně toho bílého. Asi po hodině nerušeného představení se rychle objevily stratokumuly a vše skončilo. Spolu s tím se u základny bouřky objevilo něco připomínající ohromný wall cloud - má to tam dobře vidět Drahoš. Žádná bouřka k nám ale nedošla.

Ten bílý pileus, že by mohl být NLC mně sice vůbec nenapadlo, ale ani teď se mi to moc nezdá. Svým tvarem se neshoduje s těmi tvary NLC co vyfotili kolegové, a navíc měl opravdu tvar typické čepice, vyskytoval se nad nejvyšším vrcholem kovadliny a pohyhoval se vodorovně spolu s bouřkou (to je vidět na rozmazání). Takže pořád nevim.

Tady je výsledek - 100 fotek.
http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Nocni_bourky_17.6.2012/
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2012“