Jan Drahokoupil:
Ota98 píše:
https://plus.google.com/photos/10302421 ... 9373300657
Tento oblak jsem pozoroval v Brodku u Prostějova, připadá mi to jako wall cloud, řekněte mi prosím, jestli to náhodou není supercela. Jednou jsem pod tím vyděl něco co mohla být tromba
Zdravím,
dle fotek se nejedná ani o supercelu ani na fotce nevidím wall cloud. To celé je konvektivní buňka, nikoliv sníženina wall cloudu. Zároveň bych byl opatrný i s používáním termínu tromba... nelze každý cancour oblačnosti zaměňovat za trombu a stejně tak každou sníženinu za wall cloud. Nechme si tyto pojmy pro ty správné jevy. Nevyskytují se až zas tak často...
(Na druhou stranu jsem tu "trombu" neviděl, tak nemohu soudit, jen prosím o šetrné používání těchto výroků, pokud si nejsme jisti ).
Dobrý den , chtěl bych vám oznámit, že se s opravdu velkou pravěpodobností ,jednalo o trombu a ne o nějaký pannus, nebo něco podobného. Pannus já totiž za trombu nepovažuji, navíc byla vidět typická struktura víru, kdy se hladký chobot na spodním konci jakoby "rozdvojí", což je způsobeno tím, že světlo, které putuje do oka, prochází u spodu a u okrajů větší vrstvou kondenzované páry, než ve "středu".