Takže za včera (10.9.) máme letos první kroupy, první opravdové pofocení blesků a konečně také první situace, kdy jsem naprosto spokojen s rozložením bouřek v rámci ČR.
Aby ne, vždyť "podmínky" pro to byly prakticky ideální. Nic se nečekalo, s ničím se nepřehánělo ani nevyhrožovalo, oficiální předpovědi buď bouřky buď vůbec nezmiňovaly, nebo jen ojedinělé a slabé. (Amatérské předpovědi nevydávaly). Zkrátka ideální pro to aby se dostaly bouřky do té naší díry.
nejdřív jsem se jel podívat na slábnoucí linii těch silných bouřek co se blížila z podkrušnohoří, pak ale naskočila nová silná buňka na východ ode mně. CG každou půl-minutu a hlavně mimořádně nádherné syté, ostré srážkové pole. Okamžitě beru foťák, a myslel jsem že mně vomejou!!! Byl tam nasazenej teleobjektiv

(samozřejmě že základní objektiv v domění že je to tele jsem nechal doma) prostě další nevýhoda zrcadlovek.
Takže kuriózně zpackaná příležitost roku. K tomu jsem ještě cestou zpátky projížděl novou bouřkou, která naštěstí zeslábla a hromy vypadly.
Lepší byl večer, kdy jsem asi hodinu fotil neustále se obnovující buňku na východě, která se hemžila blesky, včetně CG. A to zpočátku ještě za světla.
Podrobnosti napíšu v článku.
EDIT: Už jsem nahrál fotky.
http://hailstorm.rajce.idnes.cz/Bourky_10.9.2012