Přímý vs nepřímý úder blesku
- TrncakPatrik
- Kontaktovat uživatele:
Mám na vás odborníky dotaz. Dnes jsem měl s kamarádem, co ví o elektrice prakticky všechno, živou debatu na téma, jestli je horší přímý úder nebo nepřímý úder. Já si totiž pořád pamatuju z nějaké knihy nebo dokumentu, že přímý úder přežije více lidí než nepřímý - kdy blesk uhodí do stromu, pod kterým stojíte (a nemusíte se zrovna opírat o kmen) a nebo jste i dost daleko od něj. Prý zde hraje roli "krokové napětí" a také zrovna okamžik, zda jste udělali krok či máte nohy u sebe. I když na média moc nedám, tak se většinou dovídáme že: "zázračně přežil přímý úder blesku" a naopak, že "skupinka horolezců nepřežila úder blesku, který udeřil X metrů od nich do skály apod. To samozřejmě není žádná přesvědčivá statistika, jen co se médiím zrovna hodilo, ale i tak. Rád se přiučím. Nerad bych žil v domění, že raději přímý než nepřímý úder...i když bych nechtěl zažít ani jedno, nikdy, samozřejmě. Děkuji.
Pri priamom údere blesku človek utrpí vnútorné alebo vonkajšie popáleniny zavislé na velkosti výboja, ktorý prejde telom človeka.
Hlavne nedostatočný zvod bleskového prúdu do zeme pri nepriamom údere ( napr. skalnaté prostredie ) spôsobí roztekanie prúdu od miesta úderu na všetky strany. Na povrchu terénu bleskový prúd vytvára napäťový spád a potom záleží na vzdialenosti chodidiel nôh, aký prúd pretečie srdcom človeka. I keď je to prúd malý ( desiatky mA ), môže prísť k zastaveniu srdca alebo k strate vedomia a k možnosti sekundárneho poranenia pri páde na zem.
Hlavne nedostatočný zvod bleskového prúdu do zeme pri nepriamom údere ( napr. skalnaté prostredie ) spôsobí roztekanie prúdu od miesta úderu na všetky strany. Na povrchu terénu bleskový prúd vytvára napäťový spád a potom záleží na vzdialenosti chodidiel nôh, aký prúd pretečie srdcom človeka. I keď je to prúd malý ( desiatky mA ), môže prísť k zastaveniu srdca alebo k strate vedomia a k možnosti sekundárneho poranenia pri páde na zem.