Silná bouřka s krupobitím severní čechy 24.5.2010

Diskuze o silných bouřích v historii.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Ivan Bárta
Příspěvky: 64
Registrován: 12 dub 2013 08:15
Bydliště: Studánka Varnsdorf okres Děčín-530m.n.m

Připravil jsem pro Vás silnou bouřku, která postihla severní Čech dne 24.5.2013. Po celý den bylo dusno a vlhko. Když jsem přišel ze školy tak se to venku začalo zatahovat a začali sršet první blesky. Krátce po 17. hodině začali padat zhruba půl centimetrové kroupy. Tyto kroupy padly asi 2 minuty, ale když jsem se podíval na trávník, tak jsem si myslel že napadl sníh :)
Po dalších dvou minutách klidu se najednou spustily 5 až 8 centimetrové kroupy a poničily několik skleníků, garáží a aut. A aby toho nebylo málo, tak se hned po krupobití spustil silný přívalový déšť, který trval jen chvíli, ale nadělal pořádní problém. Ať už to bylo zatopení sklepů tak ke zvednutí říčky Mandavy ve Varnsdorfu. V nedalekém Svoru větrná smršť zničila celý les. Zprvu si lidé mysleli, že se v této oblasti prohnalo tornádo, ale posléze odborníci tornádo vyloučili z toho důvodu, protože stromy byli spadlí v jednom směru. V této oblasti byla i supercela tomu odpovídalo i silné krupobití. Škoda že jsem dříve nevěděl co to ta supercela je, protože bych mohl mít krásné fotografie a dokumentaci :devil:

Ještě přidám fotografie velikosti krup na Studánce ve Varnsdorfu:
Přílohy
Krupobití 24.5.2010
Krupobití 24.5.2010
Velikost krup
Velikost krup
Naposledy upravil(a) Ivan Bárta dne 11 črc 2013 14:46, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Michal Jeřábek
Příspěvky: 81
Registrován: 10 črc 2011 16:49
Bydliště: Těmice, okr. Hodonín, 210 m n.m.

To jsou hodně slušné kroupy. Tady zde kde žiji tak nepamatuju kroupy větší než několik málo mm. A jejich četnost je velmi slabá. Za posledních 15 let jsem zažil co si pamatuju cca 6 možná 8 bouřek či přeháněk kde se vyskytly kroupy, ale jak jsem napsal , jejich velikost nikdy nepřesáhla pár mm a vždycky jich napadalo jen trochu , řádově desítek. Nikdy jsem nezažil nějakou větší vrstvu krup, nebo že by po odeznění srážek zůstaly na zemi, vždycky se stihnuly rozpustit pár minut po dopadu na zem a tedy žádné uklízení lopatou nebo podobné věci nikdy nenastaly :)
Uživatelský avatar
Ivan Bárta
Příspěvky: 64
Registrován: 12 dub 2013 08:15
Bydliště: Studánka Varnsdorf okres Děčín-530m.n.m

No tak to radši buďte rád, že jste to nezažil. Jsou to rány jako by vás ze shora bombardovali Nemci :D Jinak k těm kroupám sice jich napadlo hodně, ale na odklízení lopatou to nebylo, místy sice byla vrstva kolem půl centimetru ale co ukazují v televizi mám dojem že to bylo někde v jižních Čechách tak to tady taky ještě nepamatuji a ani bych nechtěl hlavně to odklízet :)
Odpovědět

Zpět na „Silné bouře v historii“