Bouřky 9.8.2015

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2015.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Prdek
Příspěvky: 138
Registrován: 10 čer 2009 19:55
Bydliště: Litomyšl - 360 m.n.m.
Kontaktovat uživatele:

Bouřky u nás byly jenom srágory, co rychle vybublaly a odfrčely pryč...takže nic k foceni.
Co se ale podařilo byl lov na rarášky/dust devils. Po dlouhe době, kdy jsem na ně neměl štěstí, se konečně zadařilo. :) Jelikož podmínky pro vznik rarášků byly takřka idealní vyrazil jsem obhlédnout čerstvě podmítnutá pole po okolí, s cílem nějakého ulovit.
Jak se zadařilo můžete posoudit tady:
https://plus.google.com/u/0/photos/1079 ... 4669702401
DSC_4891e.jpg
PS: Raráškobraní s několika desítkami kousků trvalo cca hodinu, než se slunko schovalo za kovadlinu ;)
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

No tak dobře, taky se podělím :) . Říkal jsem si, že ta trocha zvířeného prachu nebude nikoho zajímat, ale po ohlasu na fejsbukových stránkách AMS a konečně i e-mailu s nápadem vydat článek na toto téma, jsem si řekl, že by nebylo úplně hovězí se podělit i tady na fóru.

V sobotu, 8. 8. 2015 odpoledne, jsem si při práci na bytě na Stochově všiml mraků prachu zvedajících se z pole pod Tuchlovickou haldou. To budou traktory, to je dobrý... a rozmíchal jsem si další kýbl lepidla. Pak konečně nad zástavbou Tuchlovice - důl vyrazil sloup prachu. To asi nebudou traktory. Nechal jsem všeho, vzal foťák, kolo a vyrazil k haldě. Tam jsem dorazil asi v 16:00 SELČ. Nebyly to traktory, ale desítky "rarášků", od miniaturních po víry, co dosahovaly i deset metrů do šířky a sto metrů do výšky. Často se objevovaly i po pěti a občas měly i neuvěřitelnou výdrž. Na konci představení, asi po hodině, kdy už konečně došla sodovka a foťák s 50°C na CCD čipu plakal, jsem se dočkal víru, který přešel skoro kilometr přes celou šířku pole a rozbil se až dole o les.
Zkusil jsem štěstí i v neděli, co do počtu už byl výskyt "čertů" slabší, nejspíš díky nižší teplotě a silnějšímu větru, ale moje trpělivost byla nakonec odměněna vírem s krásně vykreslenou strukturou na tmavém pozadí lesa. To už je na videu.
A ptám se. Je sice dobře, že to není rutina, ale proč člověk na tohle čeká deset let? Proč se "rarášci" nedělají třeba na polích v okrese Praha - západ, když jim velká, otevřená plocha očividně svědčí? Proč jsem třeba loni viděl jen jednoho na letišti na Ruzyni, předtím pár čertíků u Neveklova, a jinak vůbec nic? Proč se najednou na bezvýznamném poli u Kladna začaly objevovat po stovkách? Jaké jsou podmínky vzniku? Vysoká teplota vzduchu a povrchu, vhodná orografie, bezvětří. A co ještě? Tam musí hrát roli ještě faktor X, ať už je to cokoliv. Jen dohady, a smutný voči...

V sobotu byla max. denní teplota 37,2°C, v neděli už jen 32°C. Na směr větru si nevzpomínám, ale rychlost oscilovala mezi slabým větrem a bezvětřím.

Tady je video z neděle :-)
https://www.youtube.com/watch?v=bqsGYlE ... freload=10
Přílohy
IMG_4356.JPG
IMG_4353.JPG
IMG_4343.JPG
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Ještě pár fotek 8-)
Přílohy
Čert vytrvalec.
Čert vytrvalec.
IMG_4374.JPG
S haldou v pozadí...
S haldou v pozadí...
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2015“