Ahoj,
no tak jsme se taky konečně dočkali. Zatím ukážu jen tohle, zbytek bude v článku:
Je to sice složenina dvou fotek, ale jen proto, že každý z našich foťáků s nasazenými triggery vyfotil v tom zlomku vteřiny jiný blesk nebo jeho část, tudíž bylo nutné pro zobrazení reálné situace spojit obě fotky dohromady... zde se uplatily ty hodiny strávené sledováním, jak pracovat ve Photoshopu nebo podobných programech, i účasti na workshopech. V několika bodech uvedu, jaké bylo mé "work flow", které vedlo k této fotce:
> obě fotky v RAWu zpracovat v DPP od Canonu s co nejpodobnějšími úpravami
> export do 16bit Tiffu
> otevřít fotky v editačním programu... (v mém případě Pixelmator pro Mac)
> u fotky od Dáši jsem vybral oblohu, invertoval výběr, smazal spodek a oblohu zkopíroval jako vrstvu na mou fotku
> musel jsem změnit velikost vložené vrstvy, protože Dáša má APS-C a tudíž fotky měly trochu jiné ohnisko
> fotky jsem nalícoval, aby seděly podle horizontu
> nastavil jsem prolnutí vrstev na "Lighten" - už to začalo vypadat dobře
> na horní vrstvě jsem nastavil masku a štětcem s nastavením černé jsem se "progumoval" zpět na vrstvu spodní a promazal jsem místa, kde byly znát přechody, postupně jsem nastavil intenzitu štěce jen na nějakých 50%
> na závěr ořez a sjednocení vrstev do jedné
> pak ještě úprava křivek a úrovní a hotovo... uložit výsledný Tiff bez komprese a pro účely webu a dalšího prohlížení export do JPGu
Normálně bych si s fotkou takhle nehrál, ale vzhledem k vzácnosti okamžiku bylo potřeba to dotáhnout do zdárného konce
A teď poznámka k předchozím přízpěvkům...
Jirko, při focení s triggerem doporučuji nastavit na foťáku prioritu času nebo manuál. Na clonu bych nefotil. Pro triggera jsou za denního světla potřeba časy spíš mezi 1/30s do 1s... 1/60 je už poměrně rychlý čas a nemusel by se ti blesk vyfotit celý... blesky často trvají déle. Nech foťák, aby si clonu dopočítal sám. ISO samozřejmě co nejmenší... Když je hodně světla a při 1/30 ti bliká clonové číslo, že je stále moc světla, lze si pomoct polarizákem nebo šedým filtrem... možná je to i lepší než velká clonová čísla, protože pak dochází k difrakci obrazu... na clonu 22 bych byl už opatrný (i f/16 je už hodně), ale když je nouze, tak samozřejmě radši něco než nic.
No a poznámka k triggeru... štelovátko citlivosti přístroje se jeví na první pohled jako fajn věc, ale ještě jsem neslyšel někoho, kdo by si to v praxi pochvaloval... nikdy nevíš, na co to nastavit a když tam navíc nemáš zarážky, kde je maximum a kde minimum, tak to není dobrý, navíc světelné podmínky se kolem bouřek hodně mění, takže si dovedu představit, že nedělám nic jiného, než že něco šteluju a bez úspěchu, ale tak je to stále ve vývoji, tak držím palce, aby se to povedlo ještě vylepšit.