Bouřky 23. - 24. 5

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2018.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Zase já? Zase já.

23. 5 vznikla večer na sever od Prahy obrovská a podle fotek hlavně Honzy Drahokoupila i krásná bouřka. Tu jsem sice dokonale prošvihl, nicméně se při svém postupu na západ udržela, nebo aspoň to co z ní zbylo, elektricky aktivní dlouho do noci, tak jsem opět sbalil vercajk a jel si do pole za Stochovem lízat rány na nádherných CGčkách. Mezitím se sem nějakým zázrakem začaly propagovat bouřky chodící do té doby jihem, jenže mě bylo líto nechávat "svojí" bouřku jen tak, a když jsem konečně změnil stanoviště s výhledem na JV, tak jsem tak dlouho váhal, až liják a CG zasahující Stochov - Slovanku ve vzdálenosti asi 400m rozhodly za mě. Pozorování jsem skončil ve 22:40 SELČ.
IMG_0038.JPG
24. 5. mě napadlo vyrazit odpoledne k Berounce, odkud by se možná daly sledovat bouřky chodící opět jihem. Výhled jsem našel na kopečku nad Sýkořicí, a opravdu se mi povedlo pozorovat vzdálenej arcus, jenže to bylo opravdu daleko, začínalo pršet z kovadlin a když vedle mě naskákaly kongesty, tak jsem to zabalil.
Jak už to tak chodí, doma jsem se na chvíli otočil abych mohl hned za Stochovem pozorovat parádní arcus na bouřkách, co dorazily opět z JV. Nad Stochovem se doslova vypařil, ale i tak z toho byl další pěknej zářez a slabá bouřka s deštěm. Večer pak zakončilo někdy ve 23:00 SELČ nízko letící hejno fraktů. Asi zbytky dalšího arcusu nebo rollcloudu...
IMG_0045.JPG
IMG_0058.JPG
https://draconian.rajce.idnes.cz/Bourky ... ._5._2018/

Letos je to totální nářez. Až už toho začínám mít pomalu dost, protože za měsíc jsem toho nafotil tolik jako jindy za půl sezóny. Do toho ponocování nebo nekonečný výlety na kole... Zní to blbě, ale bral bych pauzu :D
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Yany1
Příspěvky: 46
Registrován: 22 kvě 2015 08:12
Bydliště: Černíkovice Plzeň-sever

Zdravím.
Tuhle bouřku jsem totálně propásl, tak snad jen kamarádova fotka. Taky jsem se doslechl, že nedaleko od nás v obci Čistá někoho navštívil kulový blesk. Bohužel, většina lidí kterých jsem se ptal říkala, že o tom taky slyšeli, ale nic není potvrzeno. Je to takové jedna paní povídala. Snad se mi podaří zjistit něco víc.

Edit: naprselo 60 mm
Přílohy
received_1858454204175785.jpeg
Canon EOS 450 D, stativ
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Nejprve jsem vyjel na své místečko jen pozorovat nepříliš zajímavou konvekci, a pak se z toho stala snad dosud nejlepší situace tohoto roku u nás. Byl to pěkný Cb, který neztrácel na síle a mířil rovnou na Slaný. Chvíli byla vidět současně kovadlina i shlef cloud. Nakonec nás to lízlo jen severně, ale v těch místech spadlo podle údajů snad 30 až 40 mm! - dílem i další bouřky co se vytvořila v závěsu.
Přílohy
N03_1149.png
N03_1077.png
N03_1091.png
Yany1
Příspěvky: 46
Registrován: 22 kvě 2015 08:12
Bydliště: Černíkovice Plzeň-sever

Zdravím.
Asi tak po deseti dnech zjišťování, jestli je kulový blesk pravda nebo ne, jsem pátrání vzdal s tím, že jde o fámu. Před dvěma dny se najednou objevila informace, že se něco odehrálo ne v Čisté, ale v obci Zdeslav. Přes pár lidí jsem získal kontakt a s pánem si domluvil schůzku.
Pán mi vyprávěl, že se při bouřce ozvala obrovská rána, a ze zásuvky odletěl plastový kryt, který ho trefil do hlavy. Prý neseděl čelem k zásuvce, takže to neviděl. Viděla to jeho paní. U zásuvky byla modrá koule o průměru přibližně deseti centimetrů, která vzápětí zmizela zpět. Víc se toho prý uvnitř neodehrálo. Zhasla televize a byla tma. Kromě toho poté zjistily, že jsou vypálené všechny elektrospotřebiče. Spálené zásuvky a vypínače. Při zjišťování škod přišli na další věci. Dvířka od jističů vně domu byly otevřené a očouzené. Pojistky, ještě keramické, byly některé rozbité na střepy, ostatní spálené. Kabel, který vedl na zdi domu, měl prý roztrhanou izolaci. (Věřím, že pán pozná rozdíl mezi slovy roztrhaný a rozteklý.) Auto, které stálo cca 3 metry od kabelu má kompletně vypálenou elektroinstalaci. Dalšímu autu za ním se nic nestalo. Dál byly některé plastové lišty vedoucí elektriku vytržené ze zdi, jiné úplně roztrhlé. Světlo v chlívku vypálené a kabely očesané. Byla vidět odchlíplá omítka na stropě v místech, kde vedou železné nosníky. Dříve byl strop čistý. Nakonec objevili díru ve střeše chlívku. Škody byly naštěstí jen na majetku.
Další paní, se kterou jsem už nemluvil, prý viděla, jak se potom pohybovala “modrá koule“ na sloupu elektrického napětí několikrát nahoru a dolu. Nevšiml jsem si žádných drátů vedoucích z domu k onomu sloupu vzdáleného asi 50-60 metrů.
Dle mého názoru téměř vše odpovídá spíše blesku. Ten sloup bych přisuzoval výboji, stejně jako auto a zbytek věcí, ale díra ve střeše?
Během těch několika dní, než jsem zjistil, kde se co stalo, byla již většina škod alespoň provizorně opravena. Takže fotit nemělo cenu a říct si o fotky mi empatie nedovolily. Pán už nebyl nejmladší a bylo vidět jeho trápení.

Edit: Došlo mi, že díra ve střeše asi nebude problém.
Canon EOS 450 D, stativ
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2018“