Bouřky 9.6.2018

Sem můžete přidávat vaše pozorování v roce 2018.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Amerika
Příspěvky: 1145
Registrován: 08 srp 2007 19:30
Bydliště: Slaný

Dnešek byl ve Slaném bezesporu zatím nejlepší den sezóny!
První dějství příšlo už v noci, coby jakýsi pozdní nájezd včerejších slibovaných bouřek. Sice tady nespadla ani kapka, ale na focení dobrý. byly to první letošní noční bouřky - viz foto. Akorát jsem to trochu zaspal, protože jsem nečekal, že předpovědi Aladina, které poslední dobou připomínaly tahání čísel ve sportce, konečně měly nějaký reálný základ. Výsledkem bylo několik pěkných cébáků nasvícených blesky.
To hlavní přišlo ale až odpoledne. Šel jsem si nejprve zaplavat na rybník, přičemž jsem pozoroval, jak se kolem rozjíždí dvě bouřky. Pak se to najednou prudce začalo rozvílet a tak jsem rychle ujel. Zasálha nás bouře stupně 1 přímo středem a asi 3 radarové snímky po sobě (3x5min) to zde neukazovalo nic než bílý nebo hnědý pixel! Stejnou dobu padaly i kroupy (do 0,8mm). Srážky dle ČHMÚ v bouřce 30, celkem 40mm.
Více bude v článku.
Přílohy
N03_1830.png
N03_1764 (1).png
N03_2106.png
Uživatelský avatar
Rosnič
Příspěvky: 182
Registrován: 22 bře 2014 15:58
Bydliště: Stochov

Včera jsem si teda nadělal na hlavu. Noční bouřky jsem sladce prochrápal, odpoledne jsem sice věděl, že se něco chystá, jenže zkouška je zkouška a o příchodu bouřky jsem se dozvěděl, až když nám ve zkušebně v Rynholci do hraní začaly blikat žárovky. Pak už jsem jenom občas vyběhl na verandu se podívat na to nadělení s 5mm kroupama a slejvákem, jakej tady dlouho nebyl. Rozpadající se systém pak k večeru vypustil ještě pár blízkých a pěkných CG a dlouho do noci z něj pršelo.

V pátek to bylo o dost lepší, s kámošem jsme pořádali "tour de beer", foťák jsem měl s sebou, tak jsem úplně v pohodě mohl "sklízet" odpolední cébáky. Bouřka nás přímo nepřešla, ale v sobotu to stačilo.
Přílohy
IMG_0151.JPG
IMG_0161.JPG
IMG_0198.JPG
Z poslední výspy před kladenským okem zdraví Radek :-)
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Ten den byl u nás v Brandýsku asi z letoška nejšťavnatější, možná až moc. Nejprve šlo něco od JV a pak jakoby se sem zpropagovalo něco od SV. Prostě naprostý chaos. Spousta srážkových pruhů, drtivá většina IC blesků, takže na kartě nic extra. Cégéčka se občas vyskytla až bezpečně utopená v dešti, kdy se již nedalo fotit. Na buňce zpropagované od SV se objevilo něco jako náznak shelfu. Nicméně tato bouřka nám přinesla více starostí než radosti. :roll:
Přílohy
090618.png
Uživatelský avatar
Dáša
Člen AMS
Příspěvky: 305
Registrován: 05 dub 2009 19:35
Bydliště: Brandýsek / občasně Pechova Lhota (u Milevska)

Rosnič píše:V pátek to bylo o dost lepší, s kámošem jsme pořádali "tour de beer", foťák jsem měl s sebou, tak jsem úplně v pohodě mohl "sklízet" odpolední cébáky. Bouřka nás přímo nepřešla, ale v sobotu to stačilo.
Ten cébák nám udělal radost taky, ačkoliv byl až někde u Liberce ;-).
IMG_9855x.jpg
IMG_9880x.jpg
Honza dělal i timelapse ;) :
https://www.youtube.com/watch?v=WCjCHV4 ... gs=pl%2Cwn
Uživatelský avatar
dobrmanek
Příspěvky: 746
Registrován: 23 čer 2007 09:56
Bydliště: Větřkovice, 480 m.n.m, okres Opava

Asi jedna z nej situací sezony. Nejprve časně ráno nečekaný nárůst cu con a ještě překvapivější bylo, že hezky dozrály a začly střílet CG blesky, takže jsem neměl nejmenší šanci na lov, bo jsem nic nečekal :D. Tak jsem aspoň z videa vystřihnul blesky z videa
blesk z videa.jpg
k tomu kouzelný východ slunce <3
IMG_3134.JPG
Hlavní představení se dělo až odpoledne. Východně došlo k bouřlivému rozvoji konvekce a k mému milému překvapení se dala fotit a ještě k tomu došlo i na lov blesků za dne, byť jen video. Bylo velké množství CG blesků, ale docela chaoticky, i tak jsem si to parádně užíval.
bourka.jpg
Trocha radosti na závěr :D
https://www.youtube.com/watch?v=861HIryOoVE
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
Odpovědět

Zpět na „Pozorování v roce 2018“