Hodnocení bouřkové sezóny 2021

Vše ohledně výskytu bouřek nejen na území ČR.
Odpovědět
Uživatelský avatar
JURAJk6
Příspěvky: 387
Registrován: 09 čer 2009 21:22
Bydliště: Černotín (okr Přerov) 310 m. n. mořem
Kontaktovat uživatele:

Loňský rok byl u mě v Černotíně dosti rozmanitý, ale ne všechny situace se podařily jak bych si přál, zejména kvůli tomu, že se mi střídají v práci ranní a odpolední směny po týdnech.

Přelom ledna a února byl ve znamení vpádů studeného vzduchu a silných mrazů.
7. února se také vyskytla ledovka a sníh obarvený saharským pískem, který jsem viděl poprvé v životě a bylo krásně poznat, kde byly naváté větší vrstvy, protože tyto byly jasně oranžové.

První bouřku jsem zde měl na konci března, jednalo se ale jen o jednohromovku.
Začátkem dubna přišly typicky zimní přeháňky, které s sebou ale přinesly kromě sněhu a krupek i blesky.

Hlavní konvektivní sezona u nás začala až koncem dubna.
29. /30. 4. První bouřka letního typu s dlouhými mezimračnými blesky.
5. 5. Večerní zajímavá oblačnost za frontou a slabá linie přeháněk s pěknou dynamikou na čele
15. 5. Odpolední bouřky jdoucí od východu
20. 5. Krásné duhy na dvou po sobě jdoucích přeháňkách
29. 5. Slabá bouřka se zajímavou strukturou jdoucí netypicky od severu, procházela západně ode mě, po ní následovala večer prudká krupková přeháňka
19. 6. Podvečerní vzdálená konvekce nad Slovenskem a večerní bleskové hody na bouřkách procházejících východně ode mě. Dost blesků bylo ale pokažených kvůli nefungujícímu ostření na objektivu.
22. 6. První pořádná struktura roku v podobě mohutného rollcloudu na ranní MCS. Projevy samotné bouřky pak byly o ničem.
24. 6. Největší bouřková situace pro Moravu, ale u mě totální provar. Všechno kvůli neschopnosti pár lidí doít do práce. Přišel jsem tak o možnost dokumentovat supercely a ničivé bouře, které se hnaly Moravou. Ani večerní crawlery to už nezachránily.
25. 6. Malinká náplast v podobě linie bouřek s wallcloudem pod základnou jedné z nich
29. /30. 6. Noční derecho jdoucí republikou. Z něj nemám moc fotek, ale jedna z bouří k nám přinesla největší kroupy roku, velikostí přesahovaly 2 cm, západně od města Hranice až 5 cm.
8. 7. Večerní bouřky na frontě, na kterých jsem si spravil chuť. Není nad focení blesků z pohodlí domova. Povedly se krásné kousky.
14. 7. Odpolední vznikající mohutná MCS, ze které toho u nás moc nebylo, kromě parádních mammatů na kovadlině po přechodu
25. 7. Opět podobná situace, jen tentokrát se tomu nechtělo do země, tak není tolik fotek. Na samotné MCS pak i shelf, ale vzhledem k dešti před bouří se nedalo pořádně fotit.
27. 7. Vzdálená polední konvekce v příjemně letním dni
28. 7. Další fronta a opět silné bouřky. Času na pozorování nebylo mnoho (ostatně jako skoro při každé takové situaci), ale povedlo se mi zaznamenat dvě bouřky s krásnou strukturou, z nichž druhá byla zřejmě vznikající supercela. Další, tentokráte potvrzená supercela se na mě hnala od západu, nesla s sebou i velké kroupy, naštěstí pak uhla k severu.
1. 8. Aneb výbuch předpovědi v praxi. Očekávaly se silné bouře na Moravě a Slovensku, ovšem příroda chtěla jinak, tak z toho nebylo nic. Nakonec se ale přecijen něco utvořilo a ku podivu to mělo i krásnou strukturu na čele.
8. 8. Večerní blesky na slabých bouřkách
10. 8. Vrchol sezony. Výjezd s mojí sestrou k Holešovu a Přerovu, kde jsem ulovil dvě krásné supercely, další supercela mě přešla pak už za tmy doma a nakonec focení blesků na další pravděpodobné supercele která procházela jižně.
14.. 8. Bouřka s downburstem pozorovaná v Hlučíně na Opavsku
26. 8. Večerní bouřky nacucané vlhkostí, jedna z nich přinesla i kroupy do 1 cm v průměru, poté na další vznikla rotace na updraftu, jádra jdoucí na kovergenci za těmito dvěma bouřkami měly pak neuvěřitelně tmavé základny, z posledního se vysypal slabší downburst i na naši obec
27. 8. Fotogenické přeháňky po cestě do jihomoravských Milotic, kde jsme s kapelou hráli na oslavě
Tím by byla konvektivní sezona u nás uzavřena. Ještě pak 13. října přešla jakási bezesrážková linie se slabým límcem na čele.

Během roku to nebylo ale jen o bouřkách, ale i halové jevy nezůstávaly pozadu. Dařilo se především těm na pyramidálních krystalcích, ale vrcholem byl 18. říjen, kdy jsem pozoroval velmi vzácné halové jevy ve světle Měsíce.
Samozřejmě byly i krásné ohybové jevy, červánky, i něco z té astronomie, například částečné zatmění Slunce dne 10. června.
Supercela u obce Rymice 10. 8. večer
Supercela u obce Rymice 10. 8. večer
Halové jevy, duhy a bouřky, to já rád. Ale nesnáším, když není co pozorovat.
LOVU ZDAR!
Odpovědět

Zpět na „Bouřky a konvektivní jevy“