Silný nárazový vítr bez příčiny na Olomoucku 18.7.2007
-
- Kontaktovat uživatele:
Dneska po půlnoci mě vzbudil rachot. Venku byl silný nárazový vítr odhadem až 25 m/s. Jenže bez nějaké zjevné příčiny. Pozoroval to ještě někdo? Dokáže někdo vysvětlit vznik?
No, ráno v 5:00 jsem stával do práce a vítr u nás (v Bělkovicích) byl opravdu velkej. Na východě čech jsou nějaké bouřky, tak jestli to nemá náhodou souvislost s těma bouřkama. V každém případě v Olomouci se nehne ani lísteček na stromě.
-
- Kontaktovat uživatele:
To bylo ve 22:30 UTC to ještě bouřky v čechách nebyly. To byl hukot jak za Kyrilla. Po zahradě mi lítaly lehčí věci a strhlo mi to okap.
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Nechápu, v Olomouci-Holici byl relativní klid, i když k malému zesílení větru na 8 m/s tam kolem půlnoci došlo - graf tady. Teplota byla vysoká +29°C a až po půlnoci zvolna klesala. Bouřky se začaly tvořit daleko na jihu Čech a nad stř. Moravou se dle satelitu vyskytovala nevýrazná střední oblačnost.
V Přerově vůbec nic...
V Přerově vůbec nic...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Downburst to asi nebyl, byť se může někdy objevit i mimo bouřky v slabších přeháňkách, tak snad proniknutí studeného vzduchu někde z okolí (večer byly nad stř. Moravou bouřky) anebo naopak rozrušení inverze a oteplení (to by ale takový náraz nebyl). Anebo že by tzv. volný fén???
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Kontaktovat uživatele:
Co to je "Volný fén"? Napadlo mě ještě že by to mohlo být nějaké lokální zvýšení tlakového gradientu.gerykm píše:Downburst to asi nebyl, byť se může někdy objevit i mimo bouřky v slabších přeháňkách, tak snad proniknutí studeného vzduchu někde z okolí (večer byly nad stř. Moravou bouřky) anebo naopak rozrušení inverze a oteplení (to by ale takový náraz nebyl). Anebo že by tzv. volný fén???
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Tomáš Římský píše:Co to je "Volný fén"? Napadlo mě ještě že by to mohlo být nějaké lokální zvýšení tlakového gradientu.
Volný fén to nebyl - to jsme ale napsal blbost... Volný fén je suchý, teplý, padavý vítr - nejčastěji bývá v západní a centrální části anticyklón a pokud vím, tak se projevuje vzácně na horách (Lomnický štít, Krkonoše...). Vzniká podobně jako třeba alpský fén, akorát bez přítomnosti horských překážek.
Vysvětlení radši nechám odborníkům na tomto serveru...
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
-
- Kontaktovat uživatele:
odpověď z ČHMI:
pravděpodobně to byl nějaký zbytek sestupného proudu z rozpadající se konvektivní buňky; ta nemusí být ani příliš silná, ale podobný vítr způsobit může Odhadl bych to na nějaký "suchý" downburst.
S pozdravem
Milan Šálek
pravděpodobně to byl nějaký zbytek sestupného proudu z rozpadající se konvektivní buňky; ta nemusí být ani příliš silná, ale podobný vítr způsobit může Odhadl bych to na nějaký "suchý" downburst.
S pozdravem
Milan Šálek