Každá (i slabá) bouřka je nebezpečná !!!

hmm tak bohoužel .... byla to pravda, ale co myslíte, veme si z toho někdo ponaučení? kolikrát u nás vidím, jak při bouřce se hraje fotbal nebo trénuje ... a kdybych tam přišel a něco řekl, tak se mi max vysmějí ... mělo by se to prostě zakázatstorm_ice píše:tak berte ot jako zprávu z druhé ruky .. ale co mi psal kámoš tak ví od dědy, že prý v kostomlatech uhodilo do jednoho kluka ... no raději aby se to nepotvrdilo ... nicméně u nás to pálilo do země slušně .. Milešovka prý nejde .. což může být také po zásahu bleskem
nj a nejde jen o nás .. tak my tak nějak víme co nám hrozí .. ale spousta lidí nemá tušení ...gerykm píše:Jinak toto je vážná výstraha pro nás, co chceme ulovit ty nejlepší záběry bouřek za každou cenu. K čemu je super fotka a ocenění druhých, když nás pak budou postrádat příbuzní a známí po celý život...![]()
Ano, víme, co nám hrozí a abych pravdu řekl, čím víc toho o bouřkách, blescích atd. vím, tím víc se bojím. Dřív jsem si rizika tolik neuvědomoval, protože jsem prostě spoustu věcí nevěděl, ale dneska je to horší. Vlastně nás to dnes při focení docela omezuje. Zaplať pánbůh! Fakt tu přiznávám, že mám ohromný respekt před silami přírodystorm_ice píše:nj a nejde jen o nás .. tak my tak nějak víme co nám hrozí .. ale spousta lidí nemá tušení ...gerykm píše:Jinak toto je vážná výstraha pro nás, co chceme ulovit ty nejlepší záběry bouřek za každou cenu. K čemu je super fotka a ocenění druhých, když nás pak budou postrádat příbuzní a známí po celý život...![]()
no to máme podobné ... člověk aby se teď bál koukat při bouřce z oknaJan Drahokoupil píše:Ano, víme, co nám hrozí a abych pravdu řekl, čím víc toho o bouřkách, blescích atd. vím, tím víc se bojím. Dřív jsem si rizika tolik neuvědomoval, protože jsem prostě spoustu věcí nevěděl, ale dneska je to horší. Vlastně nás to dnes při focení docela omezuje. Zaplať pánbůh! Fakt tu přiznávám, že mám ohromný respekt před silami přírody... a to nejen co se počasí týče.
Kéž by ho měli všichni.
Díky, je to velice zajímavý článek, doporučuji aby si ho přečetli i ostatní.dobrmanek píše:Pro všechny, kteří chtějí vědět více o zásahu do stromu.
http://www.arboristika.cz/clanky/clanky/blesky1.pdf
o tom jsem také přemýšlel ... ale jak dostat ty lidi odtamtud .. uhodit do nikoho nemusí a pak bude jen, že je to zbytečné, že stejně uhodí jen do stromu .. v tomhle je malá informovanost prostěKdosiZKarvine píše:Měl bych dotaz - jak je to s bezpečností při bouřce na velkých "open-air" akcích (festivaly apod.)? Byl jsem teď ve Vizovicích na Masters of Rock a když dorazila bouřka, moc do smíchu mi na place nebylo... otevřený prostor, kovová konstrukce pódia, kovová konstrukce stanoviště zvukaře, pár stromů na jedné straně plochy, lampy veřejného osvětlení a dráty VN... Snažit se někomu vysvětlit, že moc bezpečné to tam za bouřky asi není je házení hrachu na stěnu. Upřímně řečeno mě celkem děsí, k čemu teoreticky mohlo dojít. Minimálně jeden úder blesku byl v blízkosti do 300m. Navíc to s těmi fotbalisty pár dní zpět...
Existuje nějaký předpis, který ukládá pořadateli akci na určitou dobu přerušit, zajistit relativně bezpečný prostor pro návštěvníky apod.? Nebo to je nějakým způsobem (jakým?) vychytané a v podstatě o nic nejde a lidé jsou v bezpečí i na place?
no právě, ale je to asi i tím, že lidé věří, že to uhodí do stromu nebo do něčeho vyššího .. představa že to tam praští do nich je nereálná .. myslim, že kdyby tu četli ten článek, tak by se alespoň pár jedinců chovalo jinakdobrmanek píše:Problém asi bude někde jinde. Ono se to začne řešit až tato situace nastane a asi bohužel budou i nějaké oběti. Vemte si kolik takových festivalů je přes léto. Je to jen otázka času, kdy se něco takového přivodí.
To ale dobře víš do čeho jdeš a máš před bouřkou dostatečný respekt, nebo ne?Štěpán Krejsek píše: Já ovšem stejně neodolám a na stormchasing se vždy dostane.
Že bych měl až takový respekt, to asi ne. Ale je pravda, že už jsem strávil několik bouřek v lese v bezpečnostní poloze. Nohy dřevěněly a bouřka ne a ne odejít.honza.cb píše:To ale dobře víš do čeho jdeš a máš před bouřkou dostatečný respekt, nebo ne?Štěpán Krejsek píše: Já ovšem stejně neodolám a na stormchasing se vždy dostane.
Z vlastní zkušenosti vim, že dokud má člověk před něčim respekt, tak mu hrozí mnohem menší riziko, že se mu něco stane, než člověk, který si rizika tak nějak nepřipouští! Je to stejné se vším, bouřky, auta, motorky, ale i třeba pitomá motorová pila... Člověk, kterej bude mít respekt z bouřky, tak si dá sakra pozor, aby se mu při ní nic nestalo, stejně jako člověk, kterej má respekt z motorky, tak nebude zbytečně riskantně předjíždět a hnát to, aby se nevyboural. Jakmile se vytratí respekt, vytratí se i ostražitost a zvýší se rizika...Jan Drahokoupil píše: Ano, víme, co nám hrozí a abych pravdu řekl, čím víc toho o bouřkách, blescích atd. vím, tím víc se bojím. Dřív jsem si rizika tolik neuvědomoval, protože jsem prostě spoustu věcí nevěděl, ale dneska je to horší. Vlastně nás to dnes při focení docela omezuje. Zaplať pánbůh! Fakt tu přiznávám, že mám ohromný respekt před silami přírody... a to nejen co se počasí týče.
Kéž by ho měli všichni.