Aha, tak koukám, že se tu jedná o nedorozumění, které možná vzniklo tím, že si nás více myslelo (já také), že se ve slově misocyklona jedná o překlep. To bylo asi také dáno tím, že tento pojem tu moc lidí asi nezná.David Rýva píše:Já ale nemluvím o mezocykloně ale misocykloně, která vzniká za vhodných podmínek často na gust frontě a někdy dává vznik právě nesupercelárním tornádům. Pokud vím v definici supercel o misocykloně nic není.martina lacinová píše:Nestálo by za to připomenout si definici supercely? Tohle je ještě lepší, než: "určitě to tornádo bylo, ale na zem si to nesedlo"...David Ryva píše:
Supercela to rozhodně nebyla ale ta bouřina vytvořila misocyklonu...
Proto by nebylo od věci takové věci hned vysvětlit, když se o nich zmiňujeme. Pokud by si to zasloužilo větší vysvětlování, tak poprosím o zasvěcené, aby tomuto pojmu věnovali pár řádek zde http://bourky.com/forum/viewforum.php?f=24 .
Díky.
P.S. Co jsem si jen tak rychle našel o misocykloně, tak je zřejmé, že se dá detekovat snad jen Dopplerem, takže bych byl trochu opatrnější při tvrzení, co to bylo. Předpokládám proto, že se David pouze domnívá, že by to mohlo mít souvislost s misocyklonou a to by se mělo odrazit v tom, jak to píšeme.