V Brně slabá bouřka. Jeden hrom a mírně prší - zahradní deštík.
Teď druhý hrom.
Bouřky 9.8.2008
- Instabiliter
Jinak teď tam maj Rakušáci slušnou lajnu, tipoval bych nárazy větru a shelf cloud.
Mimochodem nevíte někdo jakej bejvá průměrnej počet bouřkovejch dní v srpnu a září? U nás je to většinou za srpen 3-5 bouřek a v září 0-2 spíš slabších bouřkek.
Mimochodem nevíte někdo jakej bejvá průměrnej počet bouřkovejch dní v srpnu a září? U nás je to většinou za srpen 3-5 bouřek a v září 0-2 spíš slabších bouřkek.
Z Toužimi nebo Plzně zdraví Honza Džugan
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Nemám po ruce všechny statistiky, ale vzpomínám si na přelom září a října 1991, kdy 30.9.1991 bylo na Moravě a ve Slezsku polojasno s prudkým J-JZ větrem, s maximem téměř +30°C a v noci na 1.10.1991 přišla silná bouřka s větrem a úhrnem srážek kolem 30 mm - někde to bylo určitě víc.Instabiliter píše:...Mimochodem nevíte někdo jakej bejvá průměrnej počet bouřkovejch dní v srpnu a září? U nás je to většinou za srpen 3-5 bouřek a v září 0-2 spíš slabších bouřkek.
Silných zářijových bouřek mám zaznamenaných víc, ale hlavně se jednalo o množství srážek než o jiné bouřkové projevy. Občas tu byl denní úhrn i 40 mm a třeba 3.9.1988 spadlo téměř 50 mm srážek...
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- Instabiliter
Kéž by se to opakovalo i letos!
Letos je tu srpen docela katastrofa ze řeč stojí tu jen 7.srpen se svou noční bouřkou.
To loni to bylo vo něčem jinym. Pět bouřek za srpen, mám dokonce ze dne 22. a 23. srpna podezdření hned na 4 supercely v okolí!! Jinak bouřky v září, co si pamatuju tu byly např. silné v roce 2002 a 2005, vždy s přívalákem, koncem září "často" se tu vytvoří lajna se silným větem s pár výboji. Září už holt neni pravidelnej bouřkovej měsíc aspoň tady u nás.
Letos je tu srpen docela katastrofa ze řeč stojí tu jen 7.srpen se svou noční bouřkou.
To loni to bylo vo něčem jinym. Pět bouřek za srpen, mám dokonce ze dne 22. a 23. srpna podezdření hned na 4 supercely v okolí!! Jinak bouřky v září, co si pamatuju tu byly např. silné v roce 2002 a 2005, vždy s přívalákem, koncem září "často" se tu vytvoří lajna se silným větem s pár výboji. Září už holt neni pravidelnej bouřkovej měsíc aspoň tady u nás.
-
- Kontaktovat uživatele:
Jednou si na Mostecku na konci září (někdy před rokem 2005) pamatuji na situaci, kdy se tam opřela a zastavila zvlněná studená fronta a byly tam docela silné bouřky a několik lijáků s krátkými přestávkami. Fronta se tam postupně rozpadla. Napršelo tehdy dost přes 50 mm během asi 3 hodin.gerykm píše: Nemám po ruce všechny statistiky, ale vzpomínám si na přelom září a října 1991, kdy 30.9.1991 bylo na Moravě a ve Slezsku polojasno s prudkým J-JZ větrem, s maximem téměř +30°C a v noci na 1.10.1991 přišla silná bouřka s větrem a úhrnem srážek kolem 30 mm - někde to bylo určitě víc.
Silných zářijových bouřek mám zaznamenaných víc, ale hlavně se jednalo o množství srážek než o jiné bouřkové projevy. Občas tu byl denní úhrn i 40 mm a třeba 3.9.1988 spadlo téměř 50 mm srážek...
-
Já mám v paměti loňské září. 22.8. se vyskytly docela silné bouřky na Z od Brna. Ze vzdálenosti snad 30 km jsem pořídil asi 60 fotek.
- karas
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes som sa konečne dočkal aj ja: v Galante dve menšie búrky v priebehu troch hodín od SZ, pozoroval som aj tri CG blesky-vzdialenosť cca 5km (mám perfektný výhľad z ôsmeho poschodia ).Mimochodom nevie niekto ako sa dá vizuálne rozlíšiť blesky CG+ a CG-? Podľa radaru boli medzi nimi aj CG+.
- Michal Koupý
- Kontaktovat uživatele:
-
Naposledy upravil(a) Michal Koupý dne 03 zář 2008 02:44, celkem upraveno 1 x.
- dobrmanek
Ač jsem měl původně v plánu jet na Skalky, tak to dopadlo úplně jinak. Jel jsem do Prahy . Info ze včerejška jen prostřednictví otce. Okolo pul jedné se od SZ prudce setmělo a začlo prudce pršet. Protože byla nízká oblačnost, bylo to naprosto neočekávané a nebylo nic poznat, že by se něco blížilo. Toto trvalo cca 10 - 15 min, během této doby spadlo okolo 20 mm. Celkem za včerejšek 25,3 mm. Bouřka nebyla
Ze Slezska Vás zdraví Zbyněk Černoch
- Instabiliter
Pokusim se to říct, ať mě kdyžtak někdo opraví. Z teorie i mejch pozorování CG+ probije mezi vrcholem bouře a zemí, CG- mezi zemí a základnou. CG+ musí bejt tedy mnohem silnější. Pokud vidíme CG+ blesk jakoby vyjít ze základny (ve skutečnosti probije skrz celým oblakem od zhora dolů), lze ho rozeznat podle daleko delší doby trvání a jasnějšího výboje než klasický CG-.karas píše:Tak dnes som sa konečne dočkal aj ja: v Galante dve menšie búrky v priebehu troch hodín od SZ, pozoroval som aj tri CG blesky-vzdialenosť cca 5km (mám perfektný výhľad z ôsmeho poschodia ).Mimochodom nevie niekto ako sa dá vizuálne rozlíšiť blesky CG+ a CG-? Podľa radaru boli medzi nimi aj CG+.
- karas
- Kontaktovat uživatele:
Díky za vysvetlenie, a zas sme o niečo múdrejší. .Zdá sa mi že som jeden blesk CG+ dávnejšie zachytil (http://sk.fotoalbum.eu/karas/a110998/00000004) ten naľavo.Instabiliter píše:Pokusim se to říct, ať mě kdyžtak někdo opraví. Z teorie i mejch pozorování CG+ probije mezi vrcholem bouře a zemí, CG- mezi zemí a základnou. CG+ musí bejt tedy mnohem silnější. Pokud vidíme CG+ blesk jakoby vyjít ze základny (ve skutečnosti probije skrz celým oblakem od zhora dolů), lze ho rozeznat podle daleko delší doby trvání a jasnějšího výboje než klasický CG-.karas píše:Tak dnes som sa konečne dočkal aj ja: v Galante dve menšie búrky v priebehu troch hodín od SZ, pozoroval som aj tri CG blesky-vzdialenosť cca 5km (mám perfektný výhľad z ôsmeho poschodia ).Mimochodom nevie niekto ako sa dá vizuálne rozlíšiť blesky CG+ a CG-? Podľa radaru boli medzi nimi aj CG+.
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
v r.1999 byla první polovina září slunečná a bylo dost teplo, na studené frontě pak v bouřkách spadlo v tušimicích myslim 50 mm ale třeba i předloni byla začátkem září hodně slušná bouřka ... el. aktivita úchvatná - několik blesků za sekunduTomáš Psika píše:Jednou si na Mostecku na konci září (někdy před rokem 2005) pamatuji na situaci, kdy se tam opřela a zastavila zvlněná studená fronta a byly tam docela silné bouřky a několik lijáků s krátkými přestávkami. Fronta se tam postupně rozpadla. Napršelo tehdy dost přes 50 mm během asi 3 hodin.gerykm píše: Nemám po ruce všechny statistiky, ale vzpomínám si na přelom září a října 1991, kdy 30.9.1991 bylo na Moravě a ve Slezsku polojasno s prudkým J-JZ větrem, s maximem téměř +30°C a v noci na 1.10.1991 přišla silná bouřka s větrem a úhrnem srážek kolem 30 mm - někde to bylo určitě víc.