Instabiliter píše:Já o našich prvních a posledních bouřkách nic nikde zaznamenanýho nemám, ale pamatuju si jeden rok, jak přišla sněhová bouře těsně po Novym roce, myslim, že to byl 1999. Jedna z posledních bouřek v roce přišla tušim že snad někdy v období vánočních prázdnin, myslim, že 1997. Poměrně "dost" bouřek má listopad a únor. Jedinej měsíc, co tu nepamatuju bouřku je, i když je to zarážející, je říjen. V říjnu zato se často vyskytujou kroupový přeháňky, podobně jako třeba v březnu. "Častá" přítomnost bouřek v zimnim období je asi tim, že to máme blíž k moři. Třeba v Německu (hlavně SZ) maj bouřky na podzim i v zimě docela často, tam se skoro nedá hovořit o začátku a konci sezony . U nás ale bouřková sezona u nás trvá většinou od začátku dubna do půlky září, vrchol je v 2/2 června, popř. začátkem července, maximum je tedy kolem letního slunovratu.
Loni se vyskytlo přímo v Toužimi 30 bouřkovejch dní s 37 bouřkovejma jádrama (31. bouřku 11.6 jsem pozoroval z Plzně). Počítám ale i bouřky do okolí 15 km. Samotnejch přechodů bylo zoufale málo, asi 13, počítám i ty, kdy u nás jen zkráplo. Letos očekávám ještě aspoň 25 bouřkovejch dní, jeden už mám za sebou (23.3.), další by mohla přijít po teplým počasí, co teď bude, s poslední počítám ke konci srpna nebo začátkem září. Hlavně aby bylo víc přímejch zásahů a chtělo by to i lepší kvalitu bouřek, protože loni byla obzvlášť druhá půlka sezony bídná, hlavně červenec, kdy bylo mrtvo totál, a nebejt 1.3 a 25.6, tak by to byl teprva hnus. Ještě dodám, že poslední tak 3 léta se bouřky vyřáděj hlavně v květnu a červnu, popř. v dubnu a pozdějš v červenci a srpnu je to bída a utrpení, vzhledem na to období.
Ještě si pamatuju bouřku ve varech.Bylo to kolem 10.12.1999 a zvedlo to řeky.Ukazovali to i ve zprávách.Pamatuji si to, že jsem byl v lázních a vracel se z procházky Zarazilo to snad každého, někteří mi to později ani nechtěli věřit.