Bouřky 4. a 5.4.2009
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tady mám podobný problém s pozorováním. Ten opar je celkem hustej, hlavně západně ode mě. Zkusil jsem nasadit brýle s polarizákem (škoda že ho ještě nemám na foťáku) a hle - na západě je vidět nějaká vysoká oblačnost, ale jestli je to incus, to poznat není. Zato východně začíná růst pěkný květák, tak jsem na to zvědav.
Murphyho optimistický zákon: Usmívej se ! Zítra bude hůř ... a pozítří.... možná už ani nebude.
Z Českých Budějovic zdraví Jan Michalica
- Janek
- Kontaktovat uživatele:
Tak konečně, na S aspoň nějaký Cu con. Jinak opar i zde, Z je prostě zahalen v tajemství. Teplota 21 °C...
Ze zazelenalé (kromě zimy) pahorkatiny z Karviné zdraví Hloupý Honza.
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
oblíbená webovka: http://pocasi.venku.cz/ mé rajče: http://kozibrada.rajce.idnes.cz/
-
V praze dne 5.4.09 v 15 hodin není nic zvláštního teda kromě toho že je tady Obama. Teplota je přibližně kolem dvaceti stupňů ale je velmi vysoká vzdušná vlhkost a ve vzduchu se vznáší hustý bílý závoj takže dohlednost je stěží tak kilometr. Včera jsem byl na vycházce na severním okraji prahy. Bylo opravu neobyčejné teplo, vzhledem k časnému jaru extrémní. místy byla patrná kupovitá oblačnost, která se ovšem vyvíjela jen velmi pomalu a téměř nejevila známky pohybu. dnes je oproti včerejšku vidět houby s octem protože je vysoký výpar a velmi dusno. stav ovzduší připomíná letní bouřkový den a je vysoká možnost že z toho něco vyleze.
U nás hřmí a není nic vidět Na detekci už je nad Pelhřimovem pár blesků, sakra škoda že je ten opar, ráda bych viděla z čeho to hřmí.
moje pokusy něco vyfotit - http://nikki24.rajce.net
- Michal Geryk
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
U nás nehřmí a je tu oproti ostatním viditelnost slušná i s "květáky" na severu .Nikki píše:U nás hřmí a není nic vidět
Z rozhraní Hornomoravského úvalu a Moravské brány zdraví Michal.
kamera videa fotografie
kamera videa fotografie
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem znova koukal na detekci blesků a stále mě zaráží poměr CG+ a CG- výbojů. Nedalo mi to a tak jsem se na to díval do slovníku stormchasera, kde je udáno, že v silných bouřkách může převládnout četnost výbojů CG+ nad obvyklejšími CG-. Dneska se ale tvoří samé vysrávky, tak odkud se berou ta CG+ka? Buď to mají v CHMI nějaký pošramocený nebo nevim.
Murphyho optimistický zákon: Usmívej se ! Zítra bude hůř ... a pozítří.... možná už ani nebude.
-
Tak krkonoše se také dočkali.Sice je vidět část kontury ale zvedá se docela vítr.Bouřku teda slyšet není, protože soused zrovna trénuje pilně na bicí .
Tak na Vsetíně je maximálně nějaká vysoká oblačnost, ale taky slušný opar, takže jsem rád, když vůbec dohlédnu na druhý konec města
jinak ticho po pěšině, ani ČHMÚ tady nic nepředpovídá, takže na první dubnovou bouřku si budu muset ještě asi počkat
jinak ticho po pěšině, ani ČHMÚ tady nic nepředpovídá, takže na první dubnovou bouřku si budu muset ještě asi počkat
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tak už se od západu nasunula vrchní část kovadliny - alespoň to tak vypadá.
POZN. zdá se mi to, a nebo je tady na fóru ještě zimní čas?
POZN. zdá se mi to, a nebo je tady na fóru ještě zimní čas?
- Tomas Pucik
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Honzo, v slovniku stormchasera sme trosicka celu problematiku zjednodusili. Je viacero moznosti, ako sa da dosiahnut prevladajuce blesky CG +. V lete, pri velmi vysokej elektrickej aktivite burok je prevladanie takychto vybojov skutocne urcitou znamkou "neobvykleho" vyvoja burky a jej vacsej intenzity.honza.cb píše:Tak jsem znova koukal na detekci blesků a stále mě zaráží poměr CG+ a CG- výbojů. Nedalo mi to a tak jsem se na to díval do slovníku stormchasera, kde je udáno, že v silných bouřkách může převládnout četnost výbojů CG+ nad obvyklejšími CG-. Dneska se ale tvoří samé vysrávky, tak odkud se berou ta CG+ka? Buď to mají v CHMI nějaký pošramocený nebo nevim.
Avsak, v chladnejsich obdobiach sa casto stava, ze prevladaju prave CG +. Dovod preco je, ze kladny naboj sa viaze hlavne na male ladove krystaliky vo velmi chladnych castiach Cb oblakov. Negativny naboj na vyvoj ciastociek "graupel" a prechladenych vodnych kvapiek. Myslim, ze stale je vo vyssich vrstvach troposfery velmi chladno a prevladajuca cast burky ma prave ten kladny naboj - preto zrejme mozu aj blesky tohto druhu prevladat.
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevím proč tolik lidí nabylo dojmu, že pozitivní bouřky (s blesky CG+) jsou něco extra a že jsou téměř výhradně spojeny jen se silnými bouřemi. Protože výzkum změn polarity elektrické aktivity v kumulonimbech ještě k žádným takovým závěrům nedošel. Z empirických dat jen vyplývá, že u ničivých bouří se vyskytuje vyšší procento CG+ blesků. Existuje mnoho hypotéz popisujících příčiny. Ale rozhodně je to nevyřešené téma a vůbec se tak nedají vyvozovat nějaké závěry ve vztahu k bouřkám obecně.honza.cb píše:Tak jsem znova koukal na detekci blesků a stále mě zaráží poměr CG+ a CG- výbojů. Nedalo mi to a tak jsem se na to díval do slovníku stormchasera, kde je udáno, že v silných bouřkách může převládnout četnost výbojů CG+ nad obvyklejšími CG-. Dneska se ale tvoří samé vysrávky, tak odkud se berou ta CG+ka? Buď to mají v CHMI nějaký pošramocený nebo nevim.
-
- Kontaktovat uživatele:
Dá se nastavit v profilu uživatele. Tedy hlavně pro přihlášené uživatele. Na úrovni fóra to asi není možné nastavit i pro běžné návštěvníky. Někdo to tu už psal. Ale nechce se mi tomu věřit.honza.cb píše:POZN. zdá se mi to, a nebo je tady na fóru ještě zimní čas?
-
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že od této hodiny už to začne pomalu končit. Kupodivu se to vyvíjelo tak, jak jsem včera v noci napsal. Jen ty bouřky na východě Čech byly (a jsou) pro mě trochu méně očekávané. Také jsem jich čekal trochu méně. Každopádně je možné, že se něco ojedinělého objeví i později večer a v první polovině noci, pokud se prosadí alespoň trochu advekce chladnějšího vzduchu ve výšce. Ale je to slabé. Podobně se to odehrávalo včera v Německu.Ondris píše:Tak dle detekce se to na jihozápadě pěkně rozjíždí!
- Tomas Pucik
- Člen AMS
- Kontaktovat uživatele:
Tomáši,
slovko "vubec" tu podľa mňa nie je veľmi na mieste. Výzkum nábojových centier v rámci jednotlivých búrok veľmi pokročil a dneska existuje množstvo štúdií, ktoré jednoznačne dokázali, že vzťah elektrickej aktivity môže korelovať s dynamikou búrky. Napríklad v rámci superciel, v prítomnosti silného updraftu sa negatívne centrum presúva veľmi vysoko do búrky. Zároveň sa rozvíja podružné pozitívne centrum v strednej a spodnej časti. Napríklad. U LP a klasických superciel často prevládali práve CG + výboje. U HP búrok zase často CG -, keďže výrazný zostupný prúd tam sprístupňuje lepšie negatívny náboj smerom k zemi.
Máš pravdu, že hypotéz je viac, avšak podľa mňa poznatok o CG + výbojoch sa v operatíve dá ( do určitej miery) využiť, ak vieme aké podmienky panujú v atmosfére.
slovko "vubec" tu podľa mňa nie je veľmi na mieste. Výzkum nábojových centier v rámci jednotlivých búrok veľmi pokročil a dneska existuje množstvo štúdií, ktoré jednoznačne dokázali, že vzťah elektrickej aktivity môže korelovať s dynamikou búrky. Napríklad v rámci superciel, v prítomnosti silného updraftu sa negatívne centrum presúva veľmi vysoko do búrky. Zároveň sa rozvíja podružné pozitívne centrum v strednej a spodnej časti. Napríklad. U LP a klasických superciel často prevládali práve CG + výboje. U HP búrok zase často CG -, keďže výrazný zostupný prúd tam sprístupňuje lepšie negatívny náboj smerom k zemi.
Máš pravdu, že hypotéz je viac, avšak podľa mňa poznatok o CG + výbojoch sa v operatíve dá ( do určitej miery) využiť, ak vieme aké podmienky panujú v atmosfére.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak u nás trochu zabouřilo. Viděl jsem jeden blesk, a 1 hrom za jednu až dvě minuty. Trochu i sprchlo. Rozhodně mi to trochu spravilo náladu, ale teď bych chtěl být spíše v jižních čechách.
-
- Kontaktovat uživatele:
Teď na jihu Čech docela zajímavě bouří.
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odborné vysvětlení. Odsud z okna vidím velikou tmavou skrvnu z oblačnosti, která se táhne po celém východním horizontu a vytrvale z ní bouří. Blesk jsem ale neviděl ještě ani jeden
Ten letní čas už jsem taky rozchodil. Díky.
Ten letní čas už jsem taky rozchodil. Díky.
- Ondris
- Bydliště: Praha 6 - Řepy (360 m n.m.) / Opařany - okr. Tábor (460 m n.m.)
Já potvrzuji v Praze pěkný prd a tak už to dneska asi zůstne... Holt si budu muset na svojí první letošní bouřku ještě nějaký čas počkat. Už to zase začíná to "bouřkový prkoletí". :-(
Tu v Pardubicích taktéž prd, navíc díky tomu již mnohokrát zmiňovanému oparu není nic vidět. Teď tu spadlo z rozpadajícícho se Cb pár kapek, elekrická aktivita samozřejmě ustala před Pardubicemi a dál na sever se jí už holt nechce. Takže moje první letošní bouřka se dnes konat nebude.
Moje fotoúlovky na http://goldy82.rajce.idnes.cz/
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tak tady se slušně zatáhlo.Čekám že se sem snad něco z toho JZ doplazí.
Jinak CHMI
Jinak CHMI
- storm_ice
- Kontaktovat uživatele:
huj u nás dnes velká oblačnost - oblačno až skoro zataženo, teď postupně až skoro jasno a stále dost silné kouřmo/zákal, skze to nejde ani pořádně vidět jestli na obloze opravdu oblačnost je nebo ne, teď už se to trochu zlepšilo, no .
Aktuálně 18:30 skoro jasno, zákal ℔ 15,4°C ℔ Jz 1 m/s
Aktuálně 18:30 skoro jasno, zákal ℔ 15,4°C ℔ Jz 1 m/s
- honza.cb
- Kontaktovat uživatele:
Tak už tady mám první letošní bouřku, zatím pár blesků a slabý déšť. No uvidíme, co se z toho ještě vyklube. Po té výstraze mám trochu strach jestli náhodou nepřijde nějaký příval deště nebo silný downburst, možná i tornádo
- tom522
- Bydliště: Česká republika, kraj Vysočina, okres Třebíč, Třebíč-Nové Dvory 464,5 m.n.m.
- Kontaktovat uživatele:
Největší celková suma blesků byla podle detektoru v 15:30 UTC( a to 1784) a to ještě hydrák vstrahu nevydal
Tomáš Böhm, 17 let. MOTTO: DO ČLOVĚKA MUSÍ UHODIT BLESK, ABY POCHOPIL POČASÍ !NAVŠTIVTE! http://www.tpocasi.cz/ , http://tom522.rajce.idnes.cz/.