storm_ice píše:Amerika píše:Já jsem ho znal - teda přes email. Asi před pěti lety jsme si psali o bouřkách. Snad jedinej člověk se kterym jsem si mohl promluvit o tomhle tématu. O bouřkách věděl dost a zdálo se, že do budoucna v tom hodlá pokračovat a svoje znalosti dál rozšiřovat. Opravdu toho nechal?
já jsem stahoval jeho články cca před 7 lety .. tenkrát ještě na diskety v i-kavárně, počtení to bylo zajímavé

Zdravím,
jsem rád, že ty mé články taky někdo četl, i když to tehdy bylo opravdu jen pro hrstku "vyvolených"

. Bouřky mě zajímají i nadále, ten adrenalin před bouřkou nelze jen tak potlačit

. Ale jednoduše jsem přestal číst a věnovat se tomu odborně. Uvědomil jsem si, že bez intenzívního studia a nějakých minimálních zkušeností s pozorováním bouřek v USA bych stejně zůstal pořád jen amatérem, což není pozice, která by mě nějak uspokojovala. A skutečná profesionální meteorologie nemá u nás zrovna na růžích ustláno stejně jako obecně jakákoliv vědecká práce se v ČR. Nějak se to moc nenosí. Je to taková tichá dřina a kromě uspokojení z práce z toho není vůbec nic. I přesto občas závidím práci našim odborníkům (Petr Novák, Martin Setvák, ...). A ještě k tomu studovat dalších pět let matfyz, to už bych přišel asi o poslední zbytky rozumu

. Mám dneska i jiné zájmy.
Stručně k tomu, co psal David Rýva, tj. jeden z mnoha, co se mnou dříve komunikovali. Je pravda, že jsem v textech dříve psal, že výskyt supercel ve střední Evropě je velmi ojedinělý. Poslední léta ukázala, že to není pravda. Ukazuje se, že všechny supercely ve střední Evropě i jinde zdaleka nemusí být tak "super" a že nemusí zdaleka vždy přinášet ničivé (severe) počasí. I splitting bouřkových cel se vyskytuje daleko častěji než se dříve odhadovalo. Supercely v Evropě jsou jen doprovázeny slabšími mezocyklónami, a proto je tornádických supercel daleko méně a případná tornáda výrazně slabší. Většinou kategorie F0 nebo F1, ojediněle i F2. F "trojka" snad ani nebyla zatím v ČR zaznamenána (i když ...). Snad vývoji silnějších tornád výrazně napomáhá obvykle lepší pozice jet streamu nad USA a občasný "jet stream coupling". V době kdy vznikly některé mé články, tak byl ještě výzkum silných konvekčních bouří v Evropě v plenkách, tak jsem musel "improvizovat" za použití informací z USA. Skutečný výzkum severe storms v Evropě totiž začal až několik let po přelomu století. Machři z ESTOFEXu před sedmi lety tuším neexistovali.
Každopádně bych měl některé své texty aktualizovat. Jsou v nich chyby, a možná více je těch, o ani kterých nevím

. Pokud vydrží vůle, tak budou postupně přibývat aktualizované i nové články (nejen o bouřkách) na nové doméně
http://www.psika.cz.