špatné by to nebylo .. ale asi to bude otázka času . ostatně jak i u současných skywarňákůgerykm píše:A nechcete aspoň občas dělat předpovědi pro SkyWarn či se stát jeho členem? Takových lidí jako vy moc není...

špatné by to nebylo .. ale asi to bude otázka času . ostatně jak i u současných skywarňákůgerykm píše:A nechcete aspoň občas dělat předpovědi pro SkyWarn či se stát jeho členem? Takových lidí jako vy moc není...
Myslím, že takových lidí a lepších je už dnes moře. Nestačím někdy žasnout, kolik lidí se už o bouřky dnes zajímá, kolik se toho nafotí, "ztimelapsuje", projezdí atd. Za těch pár let se tolik změnilo.storm_ice píše:špatné by to nebylo .. ale asi to bude otázka času . ostatně jak i u současných skywarňákůgerykm píše:A nechcete aspoň občas dělat předpovědi pro SkyWarn či se stát jeho členem? Takových lidí jako vy moc není...
No je fakt, že člověk s takejma schopnostma by se určitě hodilTomáš Psika píše:Myslím, že takových lidí a lepších je už dnes moře. Nestačím někdy žasnout, kolik lidí se už o bouřky dnes zajímá, kolik se toho nafotí, "ztimelapsuje", projezdí atd. Za těch pár let se tolik změnilo.storm_ice píše:špatné by to nebylo .. ale asi to bude otázka času . ostatně jak i u současných skywarňákůgerykm píše:A nechcete aspoň občas dělat předpovědi pro SkyWarn či se stát jeho členem? Takových lidí jako vy moc není...
I když se léta o tohle nezajímám a nějakou přesnější předpověď bych snad i zvládl, tak úspěšnost bližší lokalizace je vždy hodně nejistá a ve výsledku to přečte jen hrstka lidí, co to většinou pravidelně sleduje. Navíc ESTOFEX je z mého pohledu nepřekonatelný - stačí to jen přeložit, zohlednit orografii ČR, lokální zvyklosti, předchozí vývoj atd. Před lety jsem mimochodem takové občasné předpovědi zkoušel vydávat (s návštěvností max. 250 lidí/den). Nemělo to valný smysl.
Lepší by bylo navrhnout nějaký systém pro automatizované a online vydávání upozornění v reálném čase (před větrem, bouřkami, srážkami, prudkými změnami teplot, mlhami, náledím apod.) a posílat je třeba na účastnické mobily zaměřované přes GSM lokalizaci, tj. cíleně. To by mělo daleko větší význam a přímo by to pomohlo chránit lidi před špatným počasím s předstihem několika desítek minut. Radar v ČR máme (10-minutové intervaly jakžtakž stačí), přesnou lokalizaci blesků, jejich typu a síly taky, nějakej použitelnej doppler se snad v ČR taky najde a profesionálních a víceméně spolehlivých stanic tu taky pár je (ale příliš málo). Dnes je situace u nás špatná. Třeba bouřky se dnes předpovídají částečně novou i starou metodologií, radši se varuje všude a před vším, asi pro jistotu. Takže většina lidí má pocit, že si z nich meteorologové občas dělají srandu.
Tomáš
Jo, změnilo se toho dost a už dávno nejsem úplně v obraze. Člověk nemůže dělat vždycky to, co by zrovna chtěl. Ale všechno co dělám, dělám rád. Pokud by tomu tak nebylo, nedělal bych nicDavid Rýva píše:
No je fakt, že člověk s takejma schopnostma by se určitě hodilJinak je pravda, že prostě od časů kdy vznikly tvoje články, na kterých jsem i já začínal, se dost změnilo. My chystáme s Tomášem a Mojdou texty kde bysme mnohý věci ohledně bouřek rozebrali celkem dost podrobně. A to včetně interpretace dat, možnosti identifikace jistých jevů a vůbec y druhů bouřek v terénu a podobně.
No jinak SW si zatím drží průměrnou návštěvnost 350 lidí/den. Výstražnej systém chceme odzkoušet, návrh byl i na inforamci prostřednictvím SMS jak říkáš ale bylo by to náročné na realizaci.
Jinak situace bohužel není moc dobrá. I vzhledem k financím nejsou na CPP k dispozici patřičné mapové výstupy modelů. Chybí i základní věci jako střih větru, helicita a další podobné naprosto základní parametry. CAPE se počítá v Aladinu poněkud záhadným způsobem, pokud je CAP tlustší než 500m výpočet CAPE končí a CAPE je považována za nulovou, docela nesmyslné. Navíc chybí modifikace ML CAPE, MU CAPE popř další.
Ale je toho daleko víc co by šlo udělat lépe, o mnohém jsem se bavil s lidmi s CPP a rovněž nejsou se stavem mnohých věcí spokojeni.
No snad se v dohledné době věci pohnou k lepšímu.
já bych to viděl podobně ... a myslím, že kdyby ti lidé tam k tomu neměli nějaký vztah, tak by se na to asi vykašlali ... ono když vidí člověk jak to v našem státě chodí, tak by to tu nejradši taky zabalil (ne že by to jinde bylo o tolik lepšíTomáš Psika píše: Neznám situaci v CPP, ale už dlouhodobě na mě ČHMÚ působí jako věčně podkapitalizovaná, neefektivní a zkostnatělá instituce. Jsou tam skvělí odborníci, ale asi nemají příliš prostoru pro nějakou inovativní práci. Ale třeba se hodně pletu.
A vvoo vvoo vvoootom to jeŠtěpán Krejsek píše:V ČHMÚ jsem byl snad před dvěma lety na návštěvě. Nové vybavení na měření průtoku vody dostali až po těch katasrofálních povodních v roce 2002. Bavil jsem se taky s panem Šálkem o bouřkách. Řekl mi tehdy, že opravdoví zájemci o bouřky se nejdříve musí naučit fyziku. Na další dva roky můj zájem opadl...
Nic proti matematikum, ale takovejm lidem se u nás na čutce říkalo "chodící nabla-operátory"Tomáš Psika píše:Bez fyziky a hlavně dobrých znalostí vyšší matematiky se nedají některé zákonitosti a souvislosti dobře pochopit. Prostě se člověk těma stovkama parciálních derivací, diferenciálů, vorticit a nabla operátorů musí nějak prožvejkat![]()
No mně stačilo objevit se na fóru Matematika na Lidech.cz...Amerika píše:Nic proti matematikum, ale takovejm lidem se u nás na čutce říkalo "chodící nabla-operátory"Tomáš Psika píše:Bez fyziky a hlavně dobrých znalostí vyšší matematiky se nedají některé zákonitosti a souvislosti dobře pochopit. Prostě se člověk těma stovkama parciálních derivací, diferenciálů, vorticit a nabla operátorů musí nějak prožvejkat![]()
![]()
To jste se jich zeptali že něčemu nerozumíte a oni na vás spustili ty jejich nabla, labla... a už jste se dál na nic radši neptali
Nemuzu si na zadneho z matfyzaku a cvutaku co jsem kdy poznal a venovali se matice stezovat. Myslim, ze ale ti skutecni "exoti" jsou bud nekde zavreni nebo ziji ve svych metrikach a spojitych prostorech lambda funkci daleko od realneho svetaAmerika píše:Nic proti matematikum, ale takovejm lidem se u nás na čutce říkalo "chodící nabla-operátory"Tomáš Psika píše:Bez fyziky a hlavně dobrých znalostí vyšší matematiky se nedají některé zákonitosti a souvislosti dobře pochopit. Prostě se člověk těma stovkama parciálních derivací, diferenciálů, vorticit a nabla operátorů musí nějak prožvejkat![]()
![]()
To jste se jich zeptali že něčemu nerozumíte a oni na vás spustili ty jejich nabla, labla... a už jste se dál na nic radši neptali