Snímek z radaru s označením Olomoucké buňky(je to ten černý kruh): http://atsebes.rajce.idnes.cz/radar_2.8./
PS: Promiňte, že jsem netrefil téma, já si nevšim, že hned nad pojmama je i téma na snímky, kdyžtak to přehoďte...

Edit: Přesunuto

Myslím si, že to je obdoba českého Celltracku, který je vyvíjen Hankou Kyznarovou v ČHMÚ. To že tam je to kolečko pravděpodobně znamená, že buňka má již potřebnou odrazivost a velikost aby se dala sledovat pomocí použitého algoritmu.Šeba píše:Zdravím, dnes jsem se díval na sk radar se záložkou trasovanie oblacnosti na tu včerejší bouřku v Olomouci a utvořilo se tam něco, co nevím, co znamená... už jsem to viděl víckrát u tohoto typu oblačnosti a dvakrát to přešlo do jasně viditelné spirály ze šipek. Proto si myslím, že to značí rotaci buňky. Může mi někdo k tomu něco říct, díky!
Snímek z radaru s označením Olomoucké buňky(je to ten černý kruh): http://atsebes.rajce.idnes.cz/radar_2.8./
PS: Promiňte, že jsem netrefil téma, já si nevšim, že hned nad pojmama je i téma na snímky, kdyžtak to přehoďte...
Edit: Přesunuto
Lukáš Ronge píše:
Myslím si, že to je obdoba českého Celltracku, který je vyvíjen Hankou Kyznarovou v ČHMÚ. To že tam je to kolečko pravděpodobně znamená, že buňka má již potřebnou odrazivost a velikost aby se dala sledovat pomocí použitého algoritmu.
Ale nějaké detaily k tomu nevím.
vyskusaj im napisat oni uz budu vediet preco to robiaŠeba píše:Lukáš Ronge píše:
Myslím si, že to je obdoba českého Celltracku, který je vyvíjen Hankou Kyznarovou v ČHMÚ. To že tam je to kolečko pravděpodobně znamená, že buňka má již potřebnou odrazivost a velikost aby se dala sledovat pomocí použitého algoritmu.
Ale nějaké detaily k tomu nevím.
Dobře, díky za odpověď, ale pořád mi nedochází, k čemu to slouží?
Jestli je to to, co si myslím, tak ten algoritmus najde bouřkové buňky (u celltracku bouřky s 44 dBZ nebo více), vypíše jejich parametry (maximální výška, maximální odrazivost, VIL, pravděpodobonost krup ad.) a pak je možné extrapolovat polohu bouřkové buňky v čase (u českého celltracku 30 minut) - jednoduše řečeno to vypočte pravděpodobnou polohu buňky za 30 minut, případně sledovat historii pohybu, vydat nějaké varování když buňka bude mít určité parametry (vysoké VIL, odrazivost, začne zatáčet apod.)Šeba píše:Dobře, díky za odpověď, ale pořád mi nedochází, k čemu to slouží?
Lukáš Ronge píše:Jestli je to to, co si myslím, tak ten algoritmus najde bouřkové buňky (u celltracku bouřky s 44 dBZ nebo více), vypíše jejich parametry (maximální výška, maximální odrazivost, VIL, pravděpodobonost krup ad.) a pak je možné extrapolovat polohu bouřkové buňky v čase (u českého celltracku 30 minut) - jednoduše řečeno to vypočte pravděpodobnou polohu buňky za 30 minut, případně sledovat historii pohybu, vydat nějaké varování když buňka bude mít určité parametry (vysoké VIL, odrazivost, začne zatáčet apod.)Šeba píše:Dobře, díky za odpověď, ale pořád mi nedochází, k čemu to slouží?