O mapě na meteo.amut.net vím, už mě na ní někdo upozornil. Ale tam je problém, že hodně stanic nemá uvedenu nadmořskou výšku a data jsou aktualizována jen jednou za hodinu. Já mám trochu jinou představu. V případné finální verzi by se data stahovala průběžně tak jak by to která stanice zvládla a mapy by se aktualizovaly třeba jednou za 5-10 minut. A protože profesionální stanice neumí nebo neposkytují data dostatečně často a pružně, tak bylo nutné se zabírat myšlenkou využití většího množství amatérských meteostanic, které tímto neduhem obvykle netrpí. Ale mají zase jiné problémy.
Jinak mapu izoterem na meteo.amut.net jsem neviděl. Mě v prohlížeči navíc někdy vyskočí hláška o tom, že skript funguje jen ve "standard compliant" módu a tím to končí. No nevadí.
Jenže je potřeba mít dostatečně hustou síť spolehlivých stanic. Každá meteostanice by musela mít určitý rating a ten zohledňovat při generování map. Při preprocessingu dat mi teď vypadne velké množství amatérských meteostanic, protože buď hlásí své údaje pozdě (nebo se špatným časem) nebo poskytují nespolehlivé údaje. Zajímavé je, že v Německu jsou ty amatérské meteostanice výrazně spolehlivější. A na Slovensku je to ještě horší. Tam se spoléhám jen na zaokrouhlené neaktuální údaje z profesionálních stanic. Vyřazuji meteostanice nad 650 m nadmořské výšky. Vůbec ten problém s nadmořskou výškou mě dovedl k tomu, že přemýšlím, že by bylo lepší vytvářet teplotní mapu ve 3D a s podrobnou orografií, na kterou by se "natáhla" 2D teplotní mapa.
Tady taková dnešní několikahodinová animačka z historických map (~ 1.6 MB):
Bylo by fajn vidět, kde přesně se jak v průběhu dne oteplovalo atd. Zvlášť při sledování přechodu front a bouřek.
Zatím je to v takovém experimentálním stadiu a ani nevím, jestli z toho jednou něco pořádného vytvořím. Navíc mi nepřipadá zrovna ideální stahovat data tak agresivně jak to dělám teď. Ještě že to stahuji přes cizí IP adresy

. Dnes počítám, že ta mapa bude funkční maximálně tak pár dní a pak uvidím, co s tím. Bez spolehlivých a aktuálních dat to nemá valný smysl.
UPDATE: V animaci jsem si všiml, že chyběly záznamy ze stanic ČHMÚ. Malá chybička ve skriptu při kontrole stáří záznamů. Opraveno.