Hmm co k tomu dodat, tohle téma mně vede dost k zamyšlení se.
Sice bouřky sleduju už uplně od malička, což je už přes 20 let a tak nějak víc se jim věnuju kolem 10 let. Stejně je pořád co se učit, počasí porát dokáže překvapit. Třeba minule se stalo to či ono a teď je tu podobnost tak radši zareaguju abych něco neopominul a ejhle, ono je za půl hodiny všecko jinak a vidím počasí se mnou zas pěkně zametlo. Ale i po stránce vědomostí myslím, že zdaleka nevím tolik co Tomáš a jak řekl on sám " sám sa považujem ale za začiatočníka!". Myslím, že u mně to platí dvojnásob.
Musím ale říct, alespoň za sebe, že práce na SkyWarnu mi dala hodně zkušeností. Tím, že člověk se snaží dělat předpovědi bouřek a hledat to či ono, co mi napoví jak se situace bude vyvíjet. Ešli mám čekat isolovanější bouřky nebo spíš komplex, či postupně obojí a podle toho a dalších podmínek v atmosféře se snažit dopídit čím a kde ta či ona situace bude hlavně nebezpečná. To dává člověku hodně, taková praxe. A není to jen nějaký koumání si nad něčím doma sám pro sebe. Za tu dobu co tohle děláme si už spousta pozorovatelů v Česku ale aj na Slovensku zvykla sledovat naše předpovědi, stejně tak vím, že máme nemálo přístupů od ČHMÚ. To dává člověku navíc další, někdy ne uplně příjemnou, ale pro náš další růst v oboru nezbytně nutnou stránku věci a tou je jistá zodpovědnost za výsledky, tedy za to to "co pustíme ven". Protože, pokud něco nevychytáme tak je tu kritika z venčí, která nás o to víc nutí zjistit kde byla chyba, byla situace natolik nepředvidatelná nebo to byla naše chyba kdy jsme něco přehlédli.
Ale v meteorologii je tomu tak, že žádná předpověď není nikdy asbsolutně 100%, některý situace jsou tak složitý, že odhadnout i co bude jen za hodinu je mimořádně náročný. To je ale to co na druhou stranu počasí činí tak zajímavým, vždy dokáže něčím překvapit a to i ty nejzkušenější lidi, do kterých já mám teda hooodně daleko
Každopádně tím nechci ale odradit lidi, kteří jsou na úplném začátku s meterologií jako svým koničkem či snad vysněným budoucím povoláním. Je to velice dlouhá cesta a celoživotní učení se a poznávání, ale přeci, v životě je to tak se vším. Celý život se učíme být lepšími lidmi, schopnějšími ve svém oboru nebo v osobním životě, přicházejí vzestupy a pády a nejinak je tomu i tady. Kdo z nás, kterým je přes 18 let a papírově jsme dospělí, může říct, že jsme skutečně dospělí, tzn. vyrovnaní, zodpovědní a 100% spolehliví lidé. Lidé, jež mají opravdu jasno v pořadí různých hodnot v jejich životě, jež se nenechají naštvat někdy i maličkostmi, nenechají se zvyklat touhou po odplatě a pomstě? Já upřímně musím přiznat, že i tady nemálokdy pokulhávám.
I tohle je něco co se mi na meteorologii líbí, ta podobnost s životem, počasí člověk poznává po celý život, někdy počasí je příjemné, jindy by před ním člověk radši utekl. Ale chtě nechtě, počasí nás provází celým naším životem a někdy i takové zdánlivě drobnosti jako přeháňka, dokáží spustit sled událostí, který nám definitvně změní zbytek života. Tak přeji všem ať jsou to změny jen k lepšímu a hodně úspěchu těm, jež se počasí rozhodli věnovat.